Ο «Τραμπισμός» θα ταλανίζει για πολύ καιρό ακόμα την Αμερική: Ενισχύει το παρακράτος του…

FILE PHOTO: Οι υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αντιδρούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδωσαν τη νίκη στον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν. EPA / JUSTIN LANE




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Ο Τζο Μπάιντεν  είναι ο κερδισμένος των φετινών αμερικανικών εκλογών, τουλάχιστον στην κάλπη. Τα τηλεοπτικά δίκτυα αν και αρχικά ήταν διστακτικά εν τέλει ανακήρυξαν νικητή τον Δημοκρατικό υποψήφιο.

Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται το εκλογικό θρίλερ να συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες καθώς ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί συνεχώς την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Αρχικά, παρά την επικράτηση των Δημοκρατικών, το αποτέλεσμα δεν είναι όπως το περίμεναν. Το «Γαλάζιο κύμα» δεν ήρθε ποτέ, ενώ το «Ρεπουμπλικανικό Τείχος» που ξεκινάει από την Βόρεια Ντακότα και καταλήγει στο Τέξας και την Λουιζιάνα παρέμεινε άθικτο.

Επιπροσθέτως στο Κογκρέσο, η προεδρία Μπάιντεν θα τα βρει πολύ σκούρα διότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές θα έχουν οριακή πλειοψηφία ενώ η Γερουσία θα είναι υπό ισχυρή Ρεπουμπλικανική επιρροή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα μελλοντικών προοδευτικών νομοσχεδίων ενώ θα διατηρηθεί ζωντανή η ιδεολογία του «Τραμπισμού».

  • Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως σε περίπτωση ήττας του θα αποσυρθεί και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος το 2024, ο πρωτότοκος υιός του Ντόναλντ Τραμπ-Τζούνιορ ή ο μικρότερος σε ηλικία Έρικ Τραμπ.
  • Αυτό θα εξαρτηθεί και από το τι στάση θα κρατήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα απέναντι στην οικογένεια. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι.

Παρά το γεγονός ότι Μπάιντεν και Τραμπ έλαβαν σχεδόν εβδομήντα εκατομμύρια ψήφους, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, καταλαβαίνουμε πως η Αμερικανική κοινωνία είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα και αυτό οφείλεται στην διχαστική ρητορική του πλανητάρχη.

Από την μια έχουμε το αντι-Τραμπ μέτωπο, στο οποίο όποιος και να ηγούνταν, θα λάμβανε ευρεία αποδοχή και από την άλλη έχουμε τους σκληρούς συντηρητικούς ψηφοφόρους που κατάφεραν να ενσωματώσουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, είτε πιο κεντρώες είτε πιο… «ψεκασμένες». Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ ηγείται των συνωμοσιολόγων.

Οι πρώτες εκατό μέρες του Μπάιντεν και της Χάρις στον Λευκό Οίκο δεν θα είναι εύκολες. Θα πρέπει να «σηκώσουν μανίκια» και να επαναφέρουν την ηρεμία ύστερα από την πιο ταραγμένη περίοδο που βίωσαν οι ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Οι πληγές του διχασμού δεν θα επουλωθούν έτσι απλά, ειδικά όταν βλέπουμε φανατικούς οπαδούς και των δύο πλευρών να κρατάνε όπλα, ρόπαλα και να βανδαλίζουν περιουσίες.

Ο τερματισμός της εμφυλιακής κατάστασης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ηγέτη των Δημοκρατικών. Το βράδυ της Παρασκευής, στο διάγγελμά του από το Ουίλμιγκτον της πολιτείας του Ντελαουέρ δήλωσε πως δεν είναι εχθροί του όσοι δεν τον ψήφισαν. Σε ένα άκρως ενωτικό κάλεσμα ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών.

Συν τοις άλλοις, η πανδημία συνεχίζει να θερίζει. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ο Μπάιντεν υποστήριξε πως θα κάνει ότι του πουν οι ειδικοί ενώ θα συνεχίσει την συνεργασία του με τον Δρ. Φάουτσι όπως έκαναν και στο παρελθόν, όταν ήταν Αντιπρόεδρος. Επιπλέον το Obamacare είναι ψηλά στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν και σε αυτό αναμένεται να έχει την πλήρη στήριξη του κόμματός του.

Το θεωρητικά εύκολο κομμάτι είναι η αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ε.Ε, η επιστροφή στην πράσινη Συμφωνία του Παρισιού, όπου ο Τραμπ έσπευσε να αποσύρει τη χώρα αυτή την περίοδο, και φυσικά η επιστροφή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  • Επίσης σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Το λέω θεωρητικά εύκολο γιατί είναι σίγουρο πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα αντιδράσουν και ειδικά όσοι είναι πιστοί στο δόγμα του Τραμπ «Νόμος και Τάξη» θα προκαλέσουν πολλές εντάσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μην είναι ο απόλυτος ιδεολογικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε έχει μια σαφή οικονομική πολιτική. Ο κόσμος που τον ψήφισε ήθελε απλά να απομακρυνθεί ο Τραμπ από την εξουσία. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως το 2008 μέχρι το 2016 ήταν στο πλευρό του Ομπάμα και μαζί αντιμετώπισαν την μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Ωστόσο όσοι ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα το έκαναν γιατί τον εμπιστεύονται στα οικονομικά. Μείωση ανεργίας, φοροελαφρύνσεις και επίτευξη εμπορικών συμφωνιών ήταν μερικές από τις υποσχέσεις που υλοποίησε ο πρόεδρος Τραμπ. Από την στιγμή που ο Μπάιντεν δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί, όλα τα παραπάνω καρπώνονται στα λίγα (ίσως και μόνα) θετικά της «Τραμπικής» ιδεολογίας.

Εν κατακλείδι, το φαινόμενο του «Τραμπισμού» φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να δούμε κάποια ριζική αλλαγή στις ΗΠΑ καθώς το πεδίο φαίνεται πως είναι καλά ναρκοθετημένο.

  • Ακόμη και αν ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα υπάρξουν διάδοχοι ενώ αν καταφέρει και κερδίσει τελικά τις εκλογές στις δικαστικές αίθουσες, κάτι το οποίο θεωρώ δύσκολο , θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια περίοδο χάους  και αβεβαιότητας.

Ο Τραμπ θα ενισχύσει το παρακράτος του και θα ενδυναμώσει με τους αυλικούς του το «βαθύ κράτος των ΗΠΑ» το οποίο μέχρι στιγμής υπερέχουν οι Δημοκρατικοί.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται το ενδεχόμενο ήττας του οδηγώντας ένα ολόκληρο έθνος στο σκοτάδι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: