Σύνοδος Κορυφής: Ψάχνουν την… παράγραφο που θα τρίξει τα δόντια στην Τουρκία

File Photo: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL




Σε εξέλιξη είναι από τις 11.00 το πρωί η η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρώτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση από τους ηγέτες αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική…

Ακολούθως, βεβαίως, οι αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδας θα θέσουν το ζήτημα του «ανοίγματος» τμήματος των Βαρωσίων και της νέας εξόδου του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου.

Ωστόσο, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιδίωξη είναι να συμπεριληφθεί μία παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων, ή μια ισχυρή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «πρέπει να καθίσταται η προοπτική των κυρώσεων πιο απτή», υποστήριξε διπλωμάτης που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες για τους στόχους της Ελλάδας στη Σύνοδο.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Προτάσεις για το περιεχόμενο της παραγράφου ή δήλωσης, έχουν κατατεθεί και θα εξεταστούν από τους ηγέτες. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες επιθυμούν να τηρηθεί η δέσμευση της 1η Οκτωβρίου για περίοδο αξιολόγησης ως το Δεκέμβριο και αποφάσεις τότε, ενώ θα συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, ΜΠΕ
Αθήνα, Λευκωσία

Η υπομονή τη Ευρώπης εξαντλήθηκε, η Τουρκία την εξαπάτησε, υποστηρίζει ο Στέλιος Πέτσας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: