Ο Ερντογάν άνοιξε το μέτωπο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία καθοδηγεί τις επιθέσεις

FILE PHOTO: Αρμένιοι ιατροί και νοσοκόμες βοηθούν τραυματία. EPA, ARMENIAN FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE, HANDOUT
Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ

Για άλλη μια φορά, παρακολουθούμε την τουρκική προκλητικότητα, τη βία και την επιθετικότητα.  Οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία και ο Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας το βρόμικο του παιγνίδι, υπόσχεται καθημερινά την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Μπακού

Η Άγκυρα προσέφερε ήδη στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους.  Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά F-16 για να βομβαρδίσει περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Είναι χρέος όλων να καταδικάσουν έντονα κάθε είδους βίας και επιθετικότητας.  Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση προχώρησα ως Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Ευρωκοινοβουλίου Αρμενίας, στην κατάθεση Ερώτησης προς την Κομισιόν ζητώντας την παρέμβασή της για τερματισμό των επιθέσεων από το Αζερμπαϊτζάν.

  • Επίσης, με επιστολή μου προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μπορέλ, την οποία έχουν συνυπογράψει δεκάδες συνάδελφοι Ευρωβουλευτές, από όλες τις πολιτικές ομάδες, θέτω επιτακτικά την ανάγκη προστασίας των αμάχων από τα πυρά του Αζερμπαϊτζάν και τον καλώ να ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας.

Μαζί με τον συνάδελφο Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, ετοιμάσαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κ. Σασόλι, με την οποία ζητούμε άμεσα συζήτηση στην Ολομέλεια, του θέματος των επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν και την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος.

Ως ΕΕ, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε μια πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ του θύτη και του θύματος.  Προσβλέπουμε λοιπόν στην άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία οφείλεται σαφώς στις επιθετικές ενέργειες του Μπακού, που υποστηρίζονται από τον Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία, στη Λιβύη, κτυπά ανελέητα τους Κούρδους, τώρα είναι πίσω από τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν και διερωτώμαι μέχρι που θα πρέπει να φθάσει για να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση.  Η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας δεν έχει αποτελέσματα.  Αντιθέτως, την αποθρασύνει και αυτό επιβάλλεται να γίνει κατανοητό από όλους.

Η Άγκυρα έχει μείνει μόνη και αποκλεισμένη μέσα από τις συνεχείς παράνομες ενέργειές της. Υποστηρίζεται μόνο από το Κατάρ και το Πακιστάν σε όσα κάνει, αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των δύο αυτών χωρών. Θεωρώ ότι όλα πρέπει να έχουν όριο.

  • Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από πολεμικές επιχειρήσεις είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

Εκφράζεται ανησυχία για τη συμπεριφορά της επεκτατικής δύναμης, αλλά όταν φθάνουν στο διά ταύτα, αρχίζει το γνωστό αφήγημα:  Να μην τιμωρηθεί η Άγκυρα για να μην αντιδράσει. Πόσο περισσότερο να αντιδράσει;  Όταν αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, όταν θα προκαλέσει κι άλλους πολέμους;

Οι ισχυροί του διεθνούς συστήματος, ανέχονται την επεκτατική Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο, στη Λιβύη, τη Συρία, στον Καύκασο.  Εκτρέφουν ένα θηρίο με το οποίο κάποια στιγμή θα βρεθούν και οι ίδιοι αντιμέτωποι.  Γιατί οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας δεν έχουν όρια και ο Ερντογάν μοιάζει να προχωρά με σπασμένα φρένα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

80 χρόνια μετά το ΟΧΙ, με τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας: Ενώ επιθυμούμε ειρήνη, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: