Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία για στρατηγική σχέση και αμυντική συμφωνία

Από την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική και οι δυο ηγέτες συμμετέχουν αυτή την ώρα στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν διήρκεσε περίπου μια ώρα και 20 λεπτά, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικες πηγές, υπήρξε επίσης απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

  • «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η προοπτική αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών και τα εξοπλιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν «έπεσαν»υπογραφές, αλλά τέθηκε ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

‘Αλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα υπόλοια θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.

Η ανάρτηση Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην MED7

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα κάνει εκτενή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Μετά την έναρξη της διάσκεψης συζητήθηκε το μεταναστευτικό και στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση  για το θέμα της Τουρκίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στις 20:30 (ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ του απεσταλμένου Ν.Αρμένη
Κορσική, Γαλλία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: