Η ανάμειξη της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Εθελοντές της ομοσπονδίας Armenian Revolutionary Federation συγκεντρώνονται για να φύγουν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο άγαλμα του Aram Manukyan στο Ερεβάν της Αρμενίας. EPA, MELIK BAGHDASARYAN




Με υπέρτιτλο «Ισορροπία δυνάμεων» και τίτλο «Ελιγμοί αντιπάλων, καθώς μία παγωμένη σύγκρουση μετατρέπεται σε θερμή», το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg (Anthony Halpin) αναφέρεται στην αναβίωση των εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή του Καυκάσου.

Πυροδοτεί, όπως σημειώνεται, διπλωματικό αγώνα των μεγάλων δυνάμεων. Η Ρωσία και η Τουρκία, ειδικά, διαγκωνίζονται για την εγκαθίδρυση της θέσεώς τους στην περιοχή.

Γίνεται αναδρομή στη διαμάχη Αρμενίων και Αζέρων για τη διαφιλονικούμενη περιοχή NagornoKarabakh, επισημαίνεται ότι η Μόσχα, μολονότι επισήμως τηρεί ουδετερότητα, ωστόσο έχει πολλά συμφέροντα στην περιοχή: η Αρμενία φιλοξενεί τη μοναδική ρωσική στρατιωτική βάση στον Καύκασο και έχει υπογράψει με τη Ρωσία αμυντική συμφωνία.

Το Κρεμλίνο, όπως υπογραμμίζεται, πουλάει όπλα και στις δύο πλευρές, ενώ χρησιμοποιεί την ανεπίλυτη αυτή σύγκρουση για να διατηρήσει την επιρροή του στην πρώην σοβιετική αυλή του. Επισημαίνεται, επιπλέον, η στάση της Τουρκίας, η οποία διά στόματος του προέδρου της, δήλωσε ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα τα μέσα που διαθέτει».

Κατά την εκτίμηση του συντάκτη, η σύγκρουση οξύνει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ως προς τις εχθροπραξίες διά αντιπροσώπων στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν το βλέμμα στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Όπως σημειώνεται, οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας έχουν δείξει τις βλέψεις τους να επιβάλουν τα συμφέροντά τους διά της στρατιωτικής ισχύος, εάν αυτό χρειαστεί.

Επισημαίνεται η αποτυχημένη απόπειρα του Αζέρου προέδρου, Ilham Aliyev, να αποσπάσει την διαφιλονικούμενη περιοχή από τους Αρμενίους, κάτι που ίσως επαναληφθεί και τώρα.

Είναι πιθανό η Ρωσία να εντείνει τις πιέσεις της για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός, μετά από λίγες μέρες συγκρούσεων, συνεχίζει ο συντάκτης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η βία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία να στραφούν σε ισχυρότερους συμμάχους για βοήθεια.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Rivals Maneuver as a Frozen Conflict Turns Hot

Μετά τα γαλλικά Rafale και τα F 35; H Ελλάδα αποφάσισε να ποντάρει τα πάντα στην άμυνα της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: