Μετά τα γαλλικά Rafale και τα F 35; H Ελλάδα αποφάσισε να ποντάρει τα πάντα στην άμυνα της

FILE PHOTO: Ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-35 που αγόρασε από τις ΗΠΑ η Νορβηγία. Photo via Lockheed Martin




«Η τευτονική και η αμερικανική διπλωματία αναμιγνύονται με το νέο σχέδιο για την Ελληνική Άμυνα: στη μέση ο ρόλος που διαδραματίζει η συμφωνία του Αβραάμ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ που υπέγραψαν δύο ηγέτες πολύ κοντά στην Αθήνα: ο Σέιχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ αλ-Ναχιάν και ο Μπίμπι Νετανιάχου.

Τα παραπάνω γράφει ο Francesco De Palo στην ιταλική ιστοσελίδα formiche. Προσθέτει:

Πώς αναμιγνύεται η Τευτονική και η Αμερικανική διπλωματία με το νέο σχέδιο Ελληνικής Άμυνας στην κρίση φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ; Μετά τα 18 γαλλικά Rafales (αγοράστηκαν για 2 δισεκατομμύρια ευρώ), και τα F-35 πιθανότατα θα φτάσουν στην Αθήνα : οπότε η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της άμυνας της τα τελευταία είκοσι χρόνια, επίσης λόγω της κρίσης φυσικού αερίου με την Τουρκία, βασισμένη στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον και του Παρισιού.

…Σε ένα πλαίσιο που είναι ήδη πολύπλοκο και υπερ-αρθρωτό από μόνο του, το ζήτημα του κινεζικού 5G δεν πρέπει να ξεχνιέται, το οποίο επηρεάζει επίσης την Ελλάδα (η οποία έχει ήδη πει όχι στους Κινέζους) και την Τουρκία, που συνδέεται με τη γεωπολιτική:

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo παρατήρησε πρόσφατα ότι στην Τουρκία ένας σημαντικός όγκος δεδομένων θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Κινέζων “και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Τουρκία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων των ΗΠΑ ».

Το μερίδιο αγοράς της Huawei στην Τουρκία αυξήθηκε σημαντικά σε μόλις δύο χρόνια, από 3% το 2017 σε 30% το 2019. Μια άλλη μεγάλη κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η ZTE, έχει αποκτήσει μερίδιο 48% στην Netas.

Πώς, λοιπόν, σχετίζεται η διπλωματία του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον με τη νέα διαδρομή που ακολουθεί η Αθήνα; Σύμφωνα με τη γαλλική σύμβαση (18 μαχητικά Rafale και πιθανώς και δύο φρεγάτες Belrrà), υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τα άρματα μάχης.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Ελλάδα 1200 δεξαμενές Guard ASV M1117, μερικά από τα οποία βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη (στη Γερμανία): εάν τα μέρη συμφωνήσουν σχετικά με την τιμή, τα πρώτα 200 κομμάτια θα σταλούν στην Ελλάδα μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο, για χρήση. στα τουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο.

Μελετάται επίσης η αγορά πυραύλων Spike Nlos για τα ελικόπτερα AH-64A, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει το συνολικό της επίπεδο άμυνας, προσπαθώντας ίσως να αντιμετωπίσει τα τουρκικά S-400.

Για δεύτερη φορά σε μόλις ένα έτος, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επισκέφθηκε την Ελλάδα, πρώτα στη Θεσσαλονίκη για να τονίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την κορυφογραμμή των Βαλκανίων, και στη συνέχεια ως επισκέπτης της κρητικής κατοικίας του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στα Χανιά, κοντά στο βάση του κόλπου της Σούδας.

Η ιστορική ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η κρίση του φυσικού αερίου και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται πράγματι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα αναδείξει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».

“Αρνούμαι να πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ στενών γειτόνων δεν είναι δυνατή, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το εργαλείο της διπλωματίας”. Αυτό είναι το αίτημα που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη «σκηνή» των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κρίσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ας συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση – διευκρίνισε κατά την ομιλία του στην 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – Ας δώσουμε τη διπλωματία μια ευκαιρία», χωρίς να ξεχνάμε να αναφέρουμε την πραγματική πολιτική των τελευταίων μηνών, στην οποία η Τουρκία έχει «Επίθεση» Η Ελλάδα και η Κύπρος κινούνται από τους ενεργειακούς της στόχους.

“Αν τελικά δεν συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη”, υπονοώντας την πιθανή προσφυγή στη διεθνή διαιτησία. Ωστόσο, υπάρχει ένα απόσπασμα στην ομιλία του Μητσοτάκη που παίρνει ένα συγκεκριμένο βάρος: είναι αυτό που σχετίζεται με τη συμφωνία του Αβραάμ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ στις 15 Σεπτεμβρίου που υπέγραψαν δύο ηγέτες πολύ κοντά στην Αθήνα: ο Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιεντ αλ -Nahyan και Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα formiche, Dopo i Rafale francesi anche gli F35? Così la Grecia punta tutto sulla difesa

Και το Ινσιρλίκ στο “τραπέζι των Χανίων”; Ο Μάικ Πομπέο σχηματίζει το νέο μέτωπο στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: