Πώς η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξαν την εικόνα των χωρών του Νότου

(L-R) Belgium’s Prime Minister Sophie Wilmes, European Commission President Ursula von der Leyen and German Chancellor Angela Merkel at the start of an EU summit in Brussels, Belgium. FRANCOIS LENOIR / POOL




Με το ακρωνύμιο PIGS έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι χώρες του Νότου: P(ortugal), I(taly), G(reece), S(pain), γράφει στην εφημερίδα Der Tagesspiegel η Dernbach Andrea.

Εκτός του ότι δεν ήταν καθόλου ευγενικό, είχε συνδέσει τις χώρες του Νότου με χαρακτηριστικά όπως η τεμπελιά και η ανικανότητα.

Οι χώρες αυτές συσσώρευαν χρέη και δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Ιταλία από τον Τύπο αποτελεί παράδειγμα της αλλαγής αυτής. Τα χρέη της Ιταλίας είναι συσσωρευμένα. Η κρίση άρχισε όταν η Ιταλία μπήκε στο ευρώ.

Παρά την κρίση, η Ιταλία αποτελεί χώρα που εισφέρει στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο ίδιος ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών προειδοποιούσε πως, δεν θα πρέπει η Ιταλία να αφεθεί χωρίς βοήθεια να αντιμετωπίσει την ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία.

Οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το αφήγημα πως οι χώρες του Νότου ζουν ξοδεύοντας πάνω από τις δυνατότητές τους.

Τώρα, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ενδέχεται να προκαλέσει  χρέος στη γερμανική οικονομία, το οποίο μπορεί να πανικοβάλλει το λαό, όσο και αν η γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει πως η γερμανική οικονομία είναι σε θέση να αντέξει την επιβάρυνση.

ΠΗΓΗ: Corona und die EU Das neue Bild des Südens

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά: Συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μετά το σύμφωνο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: