Πώς η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξαν την εικόνα των χωρών του Νότου

FILE PHOTO: H πρωθυπουργός του Βελγίου, Sophie Wilmes με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. EPA, FRANCOIS LENOIR / POOL
Με το ακρωνύμιο PIGS έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι χώρες του Νότου: P(ortugal), I(taly), G(reece), S(pain), γράφει στην εφημερίδα Der Tagesspiegel η Dernbach Andrea.

Εκτός του ότι δεν ήταν καθόλου ευγενικό, είχε συνδέσει τις χώρες του Νότου με χαρακτηριστικά όπως η τεμπελιά και η ανικανότητα.

Οι χώρες αυτές συσσώρευαν χρέη και δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Ιταλία από τον Τύπο αποτελεί παράδειγμα της αλλαγής αυτής. Τα χρέη της Ιταλίας είναι συσσωρευμένα. Η κρίση άρχισε όταν η Ιταλία μπήκε στο ευρώ.

Παρά την κρίση, η Ιταλία αποτελεί χώρα που εισφέρει στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο ίδιος ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών προειδοποιούσε πως, δεν θα πρέπει η Ιταλία να αφεθεί χωρίς βοήθεια να αντιμετωπίσει την ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία.

Οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το αφήγημα πως οι χώρες του Νότου ζουν ξοδεύοντας πάνω από τις δυνατότητές τους.

Τώρα, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ενδέχεται να προκαλέσει  χρέος στη γερμανική οικονομία, το οποίο μπορεί να πανικοβάλλει το λαό, όσο και αν η γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει πως η γερμανική οικονομία είναι σε θέση να αντέξει την επιβάρυνση.

ΠΗΓΗ: Corona und die EU Das neue Bild des Südens

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά: Συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μετά το σύμφωνο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required