Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά: Συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μετά το σύμφωνο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας

Ο πρέοδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο πλάνο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το προκτορείο Agi.it δημοσιεύει  ανάλυση του Giuseppe Didonna ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Η Τουρκία συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μετά το σύμφωνο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Μετά τη συμφωνία μεταξύ του Καΐρου και της Αθήνας για τα θαλάσσια σύνορα, ο Ερντογάν αποφάσισε να δείξει ξανά τα νύχια του με νέα πρόκληση διερεύνησης φυσικών πόρων στο επίμαχο θαλάσσιο τμήμα.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν ουσιαστικά μια απάντηση στην προηγούμενη συμφωνία για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη το Νοέμβριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

“Η συμφωνία μας με την Τρίπολη είναι έγκυρη και θα την επιβάλουμε αποφασιστικά , ειδικά εναντίον εκείνων που δεν έχουν δικαιώματα”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: “Αναρωτιέμαι τι ψάχνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος σε αυτόν τον τομέα. Μετά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη, όλοι μπήκαν σε αυτόν τον τομέα. Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ τους δεν έχει πραγματική αξία “.

…Ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι το πλοίο “Barbaros Hayrettin” έχει ήδη σταλεί στην επίμαχη περιοχή. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η ελληνική κυβέρνηση “δεν τήρησε τις υποσχέσεις της”. Στα τέλη Ιουλίου, η Άγκυρα συμφώνησε να σταματήσει “για λίγο” την αμφιλεγόμενη γεώτρηση κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο , πολύ κοντά στις ακτές της τουρκικής πόλης Κας.

…Η Κύπρος, η Τουρκία και η Ελλάδα διεκδικούν τα δικαιώματά τους επί των θαλάσσιων περιοχών. Το πρώτο βήμα ήταν αυτό της Άγκυρας, με τη συμφωνία της με τη Λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης, με στόχο την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Αθήνα έχει επιτεθεί στην Τουρκία πολλές φορές και με μεγάλη βαρύτητα για τη σπουδή της να εξερευνήσει αέριο και πετρέλαιο στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Καΐρου και Αθήνας , που ανακοινώθηκε χθες, ήταν έντονη με το λιγότερο: « Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την αξία αυτής της συμφωνίας.

Η θέση της Αιγύπτου είναι αντίθετη: “Είναι μια συμφωνία που επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μέγιστη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων που υπάρχουν στη συμφωνημένη αποκλειστική οικονομική ζώνη”, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Sameh Shukri στη συνάντηση για την υπογραφή της ελληνικής συνθήκης. Αιγύπτιος στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε χθες ως “το ακριβώς αντίθετο” από “την απορριπτέα”, που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης με τον al-Serraj.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος είδαν τα δικαιώματά τους «πληγωμένα» από τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που επιτεύχθηκε πέρυσι από την Τουρκία και την Τρίπολη.

“Ωστόσο, με την υπογραφή της συμφωνίας μας, το τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο κατέληξε εκεί που άξιζε να καταλήξει: στα σκουπίδια”, πρόσθεσε χθες ο Δένδιας.  Οι αναλυτές συμφωνούν: οι εντάσεις στο Αιγαίο υπόσχονται να αυξηθούν περαιτέρω».

ΠΗΓΗ: La Turchia riprende le trivellazioni nel Mediterraneo dopo il patto tra Egitto e Grecia

Ο Ερντογάν θέλει εκδίκηση για τη Συνθήκη των Σεβρών: Ομιλούν ανοικτά για στρατιωτική σύγκρουση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: