Δυναμίτης οι γάμοι για τη διάδοση του ιού: Νέος συναγερμός στη Λάρισα και στο βάθος SMS

File Photo. Γυναίκα φορώντας μάσκα στο κέντρο της Αθήνας., EPA/YANNIS KOLESIDIS




Δύο γάμοι στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ήταν αρκετοί για να προσθέσουν σημαντικό βάρος στον καθημερινό απολογισμό των κρουσμάτων εγείροντας εκ νέου θέμα περαιτέρω περιορισμού ακόμη και των ιδιωτικών θρησκευτικών εκδηλώσεων. Τις τελευταίες ώρες έχε σημάνει νέος συναγερμός από τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων στη Λάρισα, όπως μεταδίδει ο Σκάι, σε άτομα που συμμετείχαν ή συνδέονται με γάμο που τελέστηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα. Ο ένας εκ των δύο ανδρών ήταν καλεσμένος σε γάμο που τελέστηκε στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή διασπορά του ιού.

Η γυναίκα η οποία βρέθηκε θετική, είναι ειδικευόμενη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η διοίκηση του οποίου πραγματοποίησε ήδη απολύμανση στους χώρους του.

Μετά το περιστατικό υπάρχει ανησυχία σχετικά με πιθανή διασπορά του ιού, ενώ αποτελέσματα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Πέραν των γάμων,  συναγερμό προκαλεί και η Αττική όπου παρατηρείται μία σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα , καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου.

Για ένα «λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή» έκανε λόγο  ο καθηγητής Νίκος Σύψας περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα , σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού  στάθηκε στην χαλαρότητα των πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αναφέροντας πως το αποτέλεσμα της ανόδου των κρουσμάτων οφείλεται στις εικόνες συνωστισμού που διαπιστώθηκαν προ δύο εβδομάδων σε μπιτς μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά και πανηγύρια.

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, την χαλαρότητα και τους συνωστισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείω την επιστροφή του SMS»

Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μία σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αν το επιβάλει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ακόμη, ο καθηγητής επανέλαβε την σκέψη να κλείνουν νωρίτερα τα νυχτερινά μαγαζιά, αναφέροντας πως αυτό ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες. Παράλληλα, στάθηκε στην στάση των νέων κυρίως που δείχνουν μεγαλύτερη χαλαρότητα στα μέτρα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το κύμα αμφισβήτησης από κάποιους είναι μεγάλος κίνδυνος. Αυτός που τον αγνοεί, επιδοτεί την πανδημία γιατί δεν παίρνει μέτρα. Η άγνοια όμως σκοτώνει. Η νεολαία δείχνει χαλαρότητα», είπε.

Τέλος, ο καθηγητής στο ερώτημα για το τι τον ανησυχεί περισσότερο με την επιδημία, απάντησε πως είναι η κατάσταση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και στο ότι το μείζων πρόβλημα είναι πλέον τα εγχώρια κρούσματα.

«Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού. Είχαμε πρόβλημα στα βόρεια σύνορα, όμως το ελέγξαμε. Δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε όμως την κατάσταση στο εσωτερικό. Το μείζων πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και όχι τα εισαγόμενα», σχολίασε.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Κορωναϊός στην Ελλάδα: 77 κρούσματα και 2 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: