“Βούρκωσε” ο χριστιανισμός για την Αγία Σοφία: Οι Έλληνες έψαλλαν “τη Υπερμάχω” [videos, photos]

Τούρκοι πολίτες προσεύχονται στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τζαμί ο άθλιος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TOLGA BOZOGLU




H Aκολουθία του Ακάθιστου Ύμνου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Στην Ακολουθία συγχχοροστάτησαν οι επίσκοποι Ευρίπου Χρυσόστομος και Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ συμπροσεύχεται ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

Σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή αλλά και σε πολλές χώρες του πλανήτη, ακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος και το Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα για το θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Καλυμμένο από τουρκικό χέρι το ψηφιδωτό της Παναγίας

Καλυμμένο από τουρκικό χέρι το ψηφιδωτό της Παναγίας στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, αποτελεί “γροθιά” στο στομάχι κάθε χριστιανού ορθόδοξου.

Δεν είναι το δυστυχώς το μόνο που είδε μουδιασμένος ο κόσμος της ορθοδοξίας στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, σήμερα 24 Ιουλίου, μετά από 86 χρόνια,
κατά την μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό μνημείο, που μετατράπηκε πλέον σε τζαμί.

Τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνο, καλύφθηκαν και τα δύο από κουρτίνες.

Η αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθούν λέιζερ εγκαταλείφθηκε τελικά.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ.

Ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, προκάλεσε με τον δικό του τρόπο. Προσήλθε στην Αγία Σοφία με το οθωμανικό σπαθί (με το ξίφος της κατάκτησης, όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι) στα χέρια και διάβασε το κοράνι.

Στην οθωμανική παράδοση, η παρουσία ενός σπαθιού στα δεξιά συμβολίζει τον φόβο στον εχθρό και το σπαθί που κρατείται στα αριστερά συμβολίζει την εμπιστοσύνη στον φίλο. Διαπιστώθηκε ότι ο Ερμπάς κρατούσε μερικές φορές το σπαθί και με τα δύο χέρια και μερικές φορές με το αριστερό του χέρι.

“Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία της ως τζαμί-Θα συνεχίσουμε τις εργασίες”, προκάλεσε ο Ερντογάν

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας, από την μετατροπή της σε τζαμί. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 350 χιλιάδες έφτασε η συμμετοχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία και στις γύρω περιοχές.

Αναχωρώντας από το μνημείο έπειτα από την ολοκλήρωση της προσευχής της Παρασκευής, η οποία είχε ξεκινήσει στις 13.16 με ανάγνωση από τον ίδιο, αποσπάσματος του Κορανίου, ο Ερντογάν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

“Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας που είχε δυστυχώς μετατραπεί σε μουσείο το 1934, στο πραγματικό της καθεστώς με τις προσπάθειες της Συμμαχίας της Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική”, ανέφερε ο Ερντογάν.

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Ομως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Hellas Journal, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, τουρκικά μέσα ενημέρωσης
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Άθλιος Ερντογάν έξω από Αγία Σοφία: Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του τεμένους-Θα συνεχιστούν οι εργασίες [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: