Άθλιος Ερντογάν έξω από Αγία Σοφία: Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του τεμένους-Θα συνεχιστούν οι εργασίες [videos]

Ο Ερντογάν βεβηλώνει με μουσουλμανική προσευχή την Αγία Σοφία. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe
Θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον οι εργασίες στην Αγία Σοφία, διεμήνυσε εξερχόμενος του μνημείου που βεβήλωσε σήμερα με την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμμετοχή του στην ανάγνωση του κορανίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δε δίστασε προκλητικά να αναφέρει πως “μαζί με τον κυβερνητικό μας εταίρο, Μπαχτσελί, αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του τεμένους. Η επιστροφή σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί όπως πρέπει”.

Και πρόσθεσε: Οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού”, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, την προσευχή παρακολούθησαν 350.000 άτομα.

«Συμμετείχαν 350 χιλιάδες στην προσευχή της Αγίας Σοφίας»

Στις 350 χιλιάδες έφτασε η συμμετοχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία και στις γύρω περιοχές, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας από το μνημείο έπειτα από την ολοκλήρωση της προσευχής της Παρασκευής, η οποία είχε ξεκινήσει στις 13.16 με ανάγνωση από τον ίδιο, αποσπάσματος του Κορανίου.

“Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας που είχε δυστυχώς μετατραπεί σε μουσείο το 1934, στο πραγματικό της καθεστώς με τις προσπάθειες της Συμμαχίας της Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται μπροστά από την Αγία Σοφία από το βράδυ για να πάρουν θέση αλλά και να προσπαθήσουν να εισέλθουν μέσα στο μνημείο και να προσευχηθούν μαζί με τους επισήμους και τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι αγιογραφίες καλύφθηκαν με τρίγωνα λευκά πανιά, ενώ η σκαλωσιά έκλεισε με ένα σκούρο πανί στο οποίο αναγραφόταν μουσουλμανική προσευχή στα αραβικά. Έξω από την Αγία Σοφία συγκεντρώθηκαν ισλαμιστές φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τούρκου Προέδρου αλλά και ο “ο Αλλάχ είναι μεγάλος”. Μια ομάδα φανατικών κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζε το σύνθημα “Χτύπα, χτύπα να ακούσει η Ελλάδα”.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε την προσευχή της Παρασκευής ανέφερε ότι “οι πύλες του τεμένους της Αγίας Σοφίας, όπως του Σουλεϊμάνιγε, του Σελιμιγέ, του Σουλτάναχμέτ και των άλλων τζαμιών της χώρας, θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ αδιακρίτως.”Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ. Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι”, ανέφερε.

Πάντως η μη συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσευχή και η άρνηση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δεχτεί την πρόσκληση, διεύρυνε την πόλωση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Στην προσευχή δεν πήγε ούτε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου ο οποίος προσευχήθηκε στην Άγκυρα. Οι δε εκδηλώσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης την οποία είχε υπογράψει ο Κεμάλ Ατατούρκ ακυρώθηκαν στην Άγκυρα και μάλιστα το μαυσωλείο Ατατούρκ ήταν κλειστό σήμερα όλη τη μέρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε τις δηλώσεις του στα Τουρκικά:

Δείτε τον Τούρκο Πρόεδρο να διαβάζει στα αραβικά το κοράνι φορώντας το χαρακτηριστικό άσπρο καπελάκι:

Ο Ερντογάν κατά την άφιξή του στο μνημείο:

Hellas Journal

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρίζει ο Τουρκικός Τύπος: Κήρυξαν πένθος στην Ελλάδα-Πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μεσίστιες οι σημαίες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: