Ποιοί είναι με ποιούς στον εμφύλιο της Λιβύης; Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στον πόλεμο

Στρατιώτες των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ πανηγυρίζουν μία από τις νίκες τους στη Λιβύη. Photo via Twitter, @LNA2019M




Η σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, και των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα την Ανατολή έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης για ξένους αντιπάλους, αναφέρει ανάλυση του πρακτορείου Reuters (Angus McDowall) από την Τύνιδα.

Πώς βλέπουν τον πόλεμο και τι κάνουν στη Λιβύη οι εμπλεκόμενοι παίκτες;

* Τουρκία: Η υποστήριξη της Άγκυρας έχει ωθήσει το GNA σε πρόσφατα στρατιωτικά οφέλη. Η Τουρκία αναγνωρίζει την προμήθεια αεροσκαφών, αεροπορικής άμυνας και συμβούλων. Έφερε επίσης Συριακούς μαχητές στη Λιβύη. Η τουρκική υποστήριξη ακολούθησε μια συμφωνία του 2019 με το GNA για τα θαλάσσια σύνορά τους, την οποία η Άγκυρα πιστεύει ότι την προστατεύει από κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στα παράκτια ύδατα. Η Τουρκία συμμετέχει επίσης σε περιφερειακές αντιπαλότητες με τους υποστηρικτές του LNA στη Ρωσία στη Συρία, και με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

*Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η πολιτική των Εμιράτων καθοδηγείται από την αντίθεση στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρεί ως επιρροή στο GNA, και σε μαχητικές ομάδες που πιστώνει τον Haftar για καταστολή στα ανατολικά. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ λένε ότι τα ΗΑΕ παρείχαν στο Haftar αεροσκάφη, ρωσική αεροπορική άμυνα και θωρακισμένα οχήματα. Το GNA την κατηγορεί ότι πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις και αποστολή σε Αφρικανούς μισθοφόρους.  Το αρνείται αυτό και λέει ότι θέλει εκεχειρία και πολιτική λύση.

* Ρωσία: Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η εταιρεία Wagner της Ρωσίας έχει έως και 1.200 μισθοφόρους στη Λιβύη. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι η Μόσχα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να τα στηρίξει. Τα ρωσικά όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο. Η Μόσχα αρνείται την αποστολή στρατευμάτων ή αεριωθούμενων αεροσκαφών και ζητεί πολιτική λύση. Οι επικριτές της πιστεύουν ότι συμμετέχει στη Λιβύη για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο.

* Αίγυπτος: Το Κάιρο υποστήριξε τον Χαφτάρ από τον πόλεμο του 2014 εναντίον μαχητών στην ανατολική Λιβύη και τον βλέπει ως προπύργιο ενάντια σε ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ήταν ένα σημαντικό κανάλι για όπλα και μισθοφόρους, σύμφωνα με αναλυτές και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, και πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ξεκινήσει από το αιγυπτιακό έδαφος. Όπως τα ΗΑΕ, είτε αρνήθηκε να παράσχει υλική υποστήριξη είτε δεν απάντησε σε αιτήματα πληροφοριών του ΟΗΕ.

* Συρία: Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος στηρίχθηκε στη Ρωσία στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αναγνώρισε επίσημα την ανατολική Λιβυκή κυβέρνηση. Οι ρωσικές προμήθειες μαχητικών αεροσκαφών και μισθοφόρων στο LNA έχουν περάσει από τη Συρία, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

* Ιορδανία: Σύμμαχος των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, η Ιορδανία έχει παράσχει εκπαίδευση σε μαχητές LNA καθώς και όπλα, λένε ειδικοί του ΟΗΕ.

*Η Ευρώπη διχασμενη: Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για τη Λιβύη λόγω τουμεταναστευτικού, του ενεργειακού εφοδιασμού και των ισλαμιστικών μαχητικών ομάδων. Η ΕΕ αναγνωρίζει το GNA, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών.Η Ιταλία έστειλε στρατεύματα για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του GNA. Η Γαλλία υποστήριξε ευρέως το Haftar αναγνωρίζοντας επίσημα το GNAΗ Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται στη θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με το GNA και αντιτίθενται στην παρουσία της στη Λιβύη. Μια αποστολή της ΕΕ για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων ανέπτυξε ένα γαλλικό ναυτικό πλοίο. Οι περισσότερες θαλάσσιες προμήθειες στη Λιβύη εισέρχονται στο GNA από την Τουρκία.

*Οι ΗΠΑ; Η Ουάσιγκτον έχει σηματοδοτήσει αντίθεση στην επίθεση της Τρίπολης του Χαφτάρ αφού έστειλε ανάμεικτα μηνύματα. Ο στρατός του επέκρινε επίσης τη ρωσική συμμετοχή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αποφύγει τις ξένες εμπλοκές και φαίνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική για πιο ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβύη προς το παρόν.

ΠΗΓΗ: Factbox: Who’s involved in Libya’s war and why

Η Τουρκία ανακοινώνει έρευνες για πετρέλαιο σε εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: