Η Τουρκία ανακοινώνει έρευνες για πετρέλαιο σε εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ χαιρετά το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Η Τουρκία ενδέχεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο εντός τριών ή τεσσάρων μηνών στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, η οποία καταδικάστηκε από άλλους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters (ανταπόκριση από την Άγκυρα, Tuvan Gumrukcu).

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης υπέγραψε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης πέρυσι. Η Τουρκία αναφέρει ότι δημιουργεί μια αποκλειστική οικονομική ζώνη από τη νότια ακτή της έως τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης και προστατεύει τα δικαιώματα στους πόρους.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλοι αντιτίθενται στη συμφωνία και την χαρακτηρίζουν παράνομη, μια κατηγορία που απέρριψε η Άγκυρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται επίσης στη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη παράλληλα με μια συμφωνία για την Τουρκία να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο GNA, το οποίο έχει πολεμήσει δυνάμεις που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μιλώντας σε τελετή  εγκαινίων του πλοίου γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Donmez δήλωσε ότι η Turkish Petroleum (TPAO), η οποία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της σε περιοχές υπό την άδεια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή, όπου η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση για χρόνια με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ιδιοκτησία των φυσικών πόρων. Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις της ΕΕ για τις επιχειρήσεις της.

Εξάλλου ο Donmez είπε ότι το ερευνητικό πλοίο Fatih θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα στις 15 Ιουλίου, επέτειο μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Η Παρασκευή σηματοδότησε επίσης την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453.

ΠΗΓΗ: Turkey says may begin oil exploration under Libya deal in threefour months *Το ίδιο άρθρο αναδημοσιευεται στην εφημερίδα Νew Υork Τimes 

Μέσα στο καλοκαίρι απόπειρα αιφνιδιασμού: Προπέτασμα καπνού οι δηλώσεις Ντονμέζ για έρευνες μετά από 4 μήνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: