Οι φιλοφρονήσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο και την ηρεμία είναι κάτι πρόσκαιρο: Ας γίνει κατανοητό πριν είναι αργά…

Η επίδειξη σημαίας από το Πολεμικό Ναυτικό και η διαρκής επαφή με τους ακρίτες των νησιών είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε σε εικόνες ρεπορτάζ ούτε σε κείμενα. Αυτό το ζουν μόνο τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με τους νησιώτες. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Πέρασαν ήδη τέσσερις ημέρες μετά την ξαφνική απόφαση για την ματαίωση της διακλαδικού χαρακτήρα άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2020».

Ο όλος σχεδιασμός όπως λένε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είχε γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να υπάρχουν και μέτρα κατά του Covid-19. Η άσκηση μπορεί να ξεκινούσε τη Δευτέρα 11 Μαίου, αλλά οι πάντες είχαν μπει στο περίβλημα διεξαγωγής της άσκησης.

Η Στρατιωτική ηγεσία είχε εγκρίνει όλα εκείνα τα σχέδια που είχαν ετοιμαστεί από τα Επιτελεία και είχε ήδη ξεκινήσει ο προγραμματισμός για όλα όσα αφορούσαν την «Καταιγίδα». Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι καθ’ όλα έτοιμες ν’ ασκηθούν αλλά και να παραγκωνίσουν τυχόν σχέδια που είχε ο οποιοσδήποτε επιχειρούσε να παρέμβει, με σκοπό να «χαλάσει» την άσκηση.

Η απόφαση της ματαίωσης, όπως όλα δείχνουν, δεν της ανήκει και ίσως ξεπερνά και τα όρια της πύλης του Επιτελείου.

Αν όλο αυτό το σκηνικό έχει συμβεί στ’ όνομα της ηρεμίας στο Αιγαίο, αυτή έχει επέλθει; Ή μήπως η στάχτη στα μάτια της Αθήνας ήταν ξανά ο σκοπός της γείτονος;

  • Λιγότερη η ένταση αλλά μόνιμη η Τουρκική παρουσία στο Αιγαίο

Αν «ηρεμία» για κάποιους κύκλους στην Αθήνα θεωρείται το γεγονός πως δεν έχουν σημειωθεί υπερπτήσεις στα στοχοποιημένα από την Τουρκία νησιά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γείτονες έκοψαν μαχαίρι τον ουρανό του Αιγαίου.

Ήδη και χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιτελείου, με έξι οπλισμένα μαχητικά, ζεύγη F-16 από το Dalaman, την Konia και την Badirma, εισέβαλαν ξανά στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Στόχοι τους; Οι πτήσεις ανάμεσα σε Σάμο και Χίο, Λέσβο και Λήμνο αλλά και αρκετά πιο νότια, στον ουρανό του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Υποκινούμενη από την Τουρκία η μετακίνηση πληθυσμών στον Έβρο λέει ο Παναγιωτόπουλος

Οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις, λίγες μπορεί να πουν κάποιοι, δεν παύουν όμως αυτές οι μόλις 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι μόλις 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ν’ αποτελούν μέρος της διαχρονικότητας των έκνομων ενεργειών όπου πάνω από 30 χρόνια η Αθήνα τις δέχεται και οι ιπτάμενοι βιώνουν ξανά και ξανά την αναχαίτιση και κάποιες φορές-που δεν είναι λίγες- την αερομαχία.

Όμως και τη Δευτέρα, ημέρα που θα ξεκινούσε η «Καταιγίδα» οι παραβιάσεις δεν ήταν λίγες. 34 στον αριθμό, βέβαια μόλις οι 8 ήταν από τα Τουρκικά F-16 κι όλες οι άλλες από το κατασκοπευτικό CN-235 το οποίο ομολογουμένως με μια του πτήση από βορρά προς νότο ή αντίθετα, καταγράφει δεκάδες παραβιάσεις.

  • Θα επανέλθουν όταν ισχυροποιηθούν και πάλι

Όμως το κυνικό παραλήρημα της Άγκυρας συνεχίζεται και με άλλους τρόπους διότι από χθες πρώτος ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε το νέο γύρο της προκλητικής ρητορικής για ν’ ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υπουργοί του.

Όλοι αναφέρθηκαν και υποστήριξαν με τον κυνισμό που τους χαρακτηρίζει τις παράνομες ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο και δεν παρέλειψαν να στοχοποιήσουν και το Αιγαίο.

Μάλιστα πριν λίγες ώρες, η γείτονα και συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε ακόμη μια ναυτική οδηγία με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί γι’ άλλη μια φορά ν’ ακυρώσει Ελληνική navtex.

Στο μήνυμα που εξέπεμψε η Τουρκία και πάλι επαναφέρει το θέμα των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών βάση της συνθήκης του 1947 του Παρισίου.

Η Άγκυρα δηλαδή που θέλει και πρότεινε να υπάρχει ηρεμία στο Αρχιπέλαγος στοχοποιεί νησιά και ζητά και με αυτό τον τρόπο αποστρατιωτικοποίηση την στιγμή μάλιστα που αυτά τα νησιά 24 ώρες κάθε μέρα και 365 ημέρες το έτος απειλούνται από τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος.

Η Navtex που εκδόθηκε για την Τήλο και τη Χάλκη

TURNHOS N/W : 0738/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 12-05-2020 15:38)

TURNHOS N/W : 0738/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER HA93-261/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF PISCOPIS (TILOS) AND CALKI ISLANDS IN ACCORDANCE WITH THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 141000Z MAY 20.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει σε όλες τις προκλήσεις είτε αυτές είναι ρητορικές είτε είναι με πράξεις. Ήδη έχει κερδίσει υπέρ πολύτιμο χρόνο που δεν είχε είτε γιατί η παρακολούθηση ενεργειών στο Αιγαίο απαιτεί μετακινήσεις πλοίων εκτός των υπερσύγχρονων UAV που διαθέτει.

Αυτό μεταφράζεται σε χρήμα και φυσικά πληρώματα χωρίς κρούσματα του Covid-19.

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Καλυμμένη η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού: Και πίσω από τις τουρκικές ανεμότρατες στο Αιγαίο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: