«Καταιγίδα 2020»: Μια ναυμαχία με τον Covid-19; Ή μήπως “ναυαγούμε” την πυγμή που δείξαμε στο Αιγαίο;

Οι μεγάλες μονάδες επιφανείας θα έβγαιναν τελευταίες από το ναύσταθμο. Όμως οι φρεγάτες ήδη είχαν φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο αναμένοντας την έναρξη της “Καταιγίδας 2020” που τελικά δεν θα διεξαχθεί. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

-Covid-19 ή κάτι άλλο;

-Η «Καταιγίδα» ήταν ήδη στο Αιγαίο

-Από την πυγμή στο «κράτει τις μηχανές»…

Στον Έβρο και τα νησιά οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, έδειξαν με τον πιο σοβαρό τρόπο το πόσο επαγγελματίες είναι αυτοί που έχουν ορκιστεί να φυλλάτουν πίστη εις την πατρίδα.

Η σαφέστατη ήττα του Ταγίπ Ερντογάν «στο ποτάμι», -όπως έχουν εξηγήσει αναλυτές- ήταν μια γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της γείτονος, με την ασύμμετρη απειλή που επιχείρησε να εξαπολύσει κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σαφής εντολή της κυβέρνησης, έγινε αμέσως κατανοητή και εφαρμόστηκαν αυτούσιες όλες οι διαταγές που έχουν γραφτεί και υλοποιηθεί σ’ επιχειρησιακές ασκήσεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας πήραν τα εύσημα κυρίως του Ελληνικού λαού διότι απέδειξαν εμπράκτως τον λόγο που πρέπει κανείς να τους εμπιστεύεται.

  • Στα νησιά συνέβη ακριβώς το ίδιο και ίσως ήταν η πρώτη φορά που όλες οι δυνάμεις έλαβαν την εντολή να βρίσκονται ακριβώς στην οριογραμμή, να μην την παραβαίνουν κανόνες και Δίκαιο, αλλά και να μην επιτρέπουν το παραμικρό. Ακόμη μια γροθιά λοιπόν ως συνέχεια της πρώτης.

Η Άγκυρα έβλεπε ότι η ασύμμετρη απειλή δεν περνούσε κι έβαλε στο σχεδιασμό της τα πλοία «φαντάσματα», με εκατοντάδες μετανάστες να τους στοιβάζει στ’ αμπάρια. Το πρώτο πέρασε, το δεύτερο ή και περισσότερα όχι.

Αλλά και τα πλοία της που μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη στοχοποιήθηκαν, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται κοντά σε αυτά και Γάλλους να ετοιμάζονται για ρεσάλτο, σε συνεργασία με πλοίο των ΗΠΑ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρούσες…

Στον αέρα, μια αεροπορική κίνηση που θα ήθελε το επιτελείο της Άγκυρας, να εξελιχθεί σε από αέρος επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ στη Λιβύη, αποκαλύφθηκε πολύ νωρίς. Και όταν αποπειράθηκε να περάσει από το FIR Αθηνών, είδε την πόρτα εξόδου από τα Μπλε φτερά.

Κινήσεις πυγμής από τις Ένοπλες Δυνάμεις που διατήρησαν ένα μεγάλο σερί άγνωστων για το ευρύ κοινό «νικών» απέναντι σε κάθε έκνομη ενέργεια της γείτονος.

  • Μηνύματα που αποστέλλονταν στη γείτονα κι έλεγαν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε εκεί που πρέπει ώστε να «ψαλιδίζουν» τα φτερά εκείνων που επιβουλεύονται την Εθνική Κυριαρχία της χώρας.

Ακόμη και στις υπερπτήσεις, το πρόσφατο βίντεο που διέρρευσε, είναι μια μικρή απόδειξη του τι βιώνουν οι πιλότοι της Τουρκίας, όταν τους παρασύρει η έπαρση και μπλέκουν με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η μνημειώδη ψυχραιμία των αεροπόρων έγκειται στο γεγονός πως ουδείς έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια που θα έβαζε σε περιπέτειες την χώρα μας, ακόμη κι αν νομιμοποιείται από την παραβατική συμπεριφορά και πράξη του Τούρκου συναδέλφου του.

Εδώ και μέρες, όλοι γνώριζαν ότι κάτι «παίζεται» με την Καταιγίδα, την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού που έχει διακλαδικό χαρακτήρα μιας και δεν είναι λίγες οι συνεργασίες με τα αεροσκάφη της αεροπορίας και τα στελέχη του Στρατού Ξηράς κυρίως των νησιών.

Η στρατιωτική ηγεσία, κυρίως μετά την παρενόχληση από Τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου ΝΗ-90 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Α’ ΓΕΕΘΑ, είχε αποφασίσει όχι μόνο η «Καταιγίδα» να διεξαχθεί κανονικά αλλά να είναι εμπλουτισμένη με χαρακτηριστικά από την άσκηση «Πυρπολητής».

Όμως η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου αφήνει πολλά ερωτηματικά αναπάντητα και το θέμα του Covid-19 περισσότερο μοιάζει με δικαιολογία.

  • Οι κύκλοι του ΓΕΕΘΑ και τα ερωτηματικά

Κύκλοι του Επιτελείου έλεγαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι η Άγκυρα θα επανέλθει, ίσως και αρκετά σύντομα στον δρόμο της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού που επιχείρησε επί δυο μήνες να εξαπολύσει κατά της Ελλάδας και γι’ αυτό το λόγο, το σύνολο του προσωπικού στις Ε.Δ. πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, εγρήγορση και μακριά από κρούσματα Κορωνοϊού.

Όμως οι ίδιοι κύκλοι απαντούν στην παραπάνω πρόταση καθώς σημειώνουν ότι όλο αυτό το διάστημα που η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς του Covid-19 -και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες- οι Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να διαφυλαχθούν και στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα, το ποσοστό των κρουσμάτων εντός των στρατιωτικών τάξεων δεν ξεπέρασε καν το 0,05% στο σύνολο της δύναμης.

  • Ωστόσο προτάσσοντας το θέμα του Κορωνοϊού, ελήφθη η απόφαση για την ακύρωση των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας γι’ άλλες 15 ημέρες, όπως για παράδειγμα, η «Καταιγίδα 2020» που ξεκινούσε τη Δευτέρα επισήμως.

Ερώτημα αποτελεί το γεγονός πως ήδη από την Τετάρτη σταδιακά τα πλοία του στόλου έβγαιναν το ένα μετά το άλλο από το ναύσταθμο Σαλαμίνας με προορισμό το Αν. Αιγαίο. Μάλιστα από την Πέμπτη και την Παρασκευή, ένα μεγάλο μέρος του στόλου (σ.σ. συν τα τουλάχιστον 15 που βρίσκονται μόνιμα εκεί πάνω από δυο μήνες) είχαν φτάσει στους τομείς που πρόκειται να διεξαχθούν τα ναυτικά γυμνάσια.

Άραγε τι μπορεί να μεσολάβησε μέσα σ’ ένα 48ωρο και ποιος είναι ο δάκτυλος αυτής της απόφασης, να «ναυαγήσει» δηλαδή η Καταιγίδα πριν καν ξεκινήσει;

Η ακύρωση σύμφωνα πάντα με τους κύκλους του ΓΕΕΘΑ, οφείλεται στην προστασία από τον Κορωνοϊό, κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχτεί ιδιαίτερα μιας και τα πληρώματα των πλοίων είναι- τουλάχιστον σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει έως τώρα- καθαρά στο 100% από τον Covid-19.

  • Η απόφαση αυτή μήπως έχει να κάνει με την επικοινωνία των υπουργών άμυνας των δυο χωρών που έγινε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ;

Αν αυτή η απόφαση έχει να κάνει με τους λεπτούς πολλές φορές χειρισμούς των Ελληνοτουρκικών, ώστε να μην δυσαρεστηθεί η Άγκυρα επειδή εκείνη δεν έκανε την «Γαλάζια Πατρίδα», άρα κι εμείς δεν κάνουμε την «Καταιγίδα», το μόνο που προσφέρουμε στη γείτονα είναι ο χρόνος να επανακάμψει αφού αναρρώσουν τα πληρώματά της από τον Κορωνοϊό και στις προκλήσεις στα χωρικά ύδατα, όπως δηλαδή συμβαίνει ήδη στον αέρα με τις εκατοντάδες υπερπτήσεις.

Το μόνο βέβαιο και διαχρονικό είναι πως η Άγκυρα δεν αλλάζει τακτική και θα συνεχίσει στο ίδιο παραβατικό μονοπάτι που βαδίζει εδώ και χρόνια. Και φυσικά η Αθήνα διατηρούμενη στον δικό της δρόμο του Δικαίου και της μονιμοφροσύνης – που καλώς πράττει- έχει απωλέσει πολλά χρόνια τώρα το νόμιμο δικαίωμά της ν’ αμυνθεί.

Μέσω NAVTEX: Η Τουρκία απαιτεί αρμοδιότητες μέχρι το μέσο του Αιγαίου και το Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: