Καλυμμένη η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού: Και πίσω από τις τουρκικές ανεμότρατες στο Αιγαίο…

Στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των Αμφίβιων δυνάμεων στα νησιά έχουν καταγράψει πολλούς τρόπους με τους οποίους εκτίμησε η γείτονα πως μπορεί να μεταφέρει μαζικά μετανάστες στα Ελληνικά νησιά. Τα στελέχη αυτά βρίσκονται εκεί για να συνεχίσουν την αποστολή που τους ανατέθηκε που δεν είναι άλλη από την αποτροπή. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά τον Έβρο και τα νησιά, ύστερα από τα πλοία φαντάσματα που κι εκείνα δεν πέρασαν, μετά τις συνοδείες λεμβών με μετανάστες από την τουρκική ακτοφυλακή που απωθήθηκαν, τώρα η γείτονα που ευαγγελίζεται μια σχέση καλής γειτονίας, αλληλοκατανόησης και πτώση της έντασης στο Αρχιπέλαγος, επιστρατεύει κι άλλα ασύμμετρα μέσα για την μεταφορά μεταναστών.

Ο λόγος και για ανεμότρατες που εισήλθαν σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα αλλά έγιναν αντιληπτές ύστερα από ύποπτες κινήσεις, οι οποίες είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κίνησαν την περιέργεια στους φρουρούς του Αιγαίου.

Η παρατηρητικότητα του Λιμενικού και των Αμφίβιων δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες ήταν εκείνη που οδήγησε τα Ελληνικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής από τουρκικές ανεμότρατες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, οι οποίες όμως είχαν ύποπτα χαρακτηριστικά που περισσότερο έμοιαζαν με «mother ship», δηλαδή ένα σκαρί που μεταφέρει κρυμμένο κόσμο και δύναται ν’ αφήσει όπου βολεύει τουλάχιστον δυο λέμβους στη θάλασσα.

Χωρίς το γνωστό καλάθι που έχει η ανεμότρατα, χωρίς τις «πόρτες», χωρίς καν συμμαζωμένα δίχτυα (για ένα άλλου είδος ψαρέματος) που ίσως δικαιολογούσαν την αβλαβή διέλευσή τους από τα σημεία που εντοπίστηκαν, ώστε να μεταβούν σε διεθνή ύδατα, πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από Ελληνικό νησί, κίνησαν τις υποψίες και οδηγήθηκαν εκτός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

  • Όμως οι υποψίες διπλασιάστηκαν και για έναν ακόμη λόγο, επειδή η Τουρκία έχει απαγορεύσει το ψάρεμα με ανεμότρατα έως τις 15 Ιουνίου, γεγονός που δεν συνηγορεί στην παρουσία αυτή, στ’ ανοιχτά δηλαδή και μάλιστα εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Ήδη έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα περισσότερα από τέσσερα τέτοια περιστατικά σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου και οι αναφορές έχουν φτάσει στο Αρχηγείο του Λιμενικού αλλά και στα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι διατήρησαν σταθερή πορεία καθ’ όλα νόμιμη.

Παναγιωτόπουλος: Η άσκηση «Καταιγίδα» δεν ματαιώθηκε, αναβλήθηκε λόγω του κορωναϊού

Παρακολουθούνταν όμως από τα Ελληνικά πλωτά, αρχικά διακριτικά μήπως τυχόν συνέχιζαν την πορεία τους για να ξεμακρύνουν από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα για να περάσουν σε διεθνή. Αυτό δεν συνέβη, αντιθέτως οι «λειψές» ανεμότρατες παρέμεναν εντός των Ελληνικών νερών προσεγγίζοντας τις Ελληνικές ακτές, γεγονός που έφερε σε όλες τις περιπτώσεις την επέμβαση των δυνάμεων φρούρησης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως εξηγούσαν στελέχη πρώτης γραμμής που εδώ και χρόνια βρίσκονται στην θάλασσα με τα πλωτά και περιπολούν το γεγονός της απουσίας των κύριων εργαλείων της ανεμότρατας ήταν το πρώτο που κίνησε τις υποψίες.

Οι ανεμότρατες, μ’ ένα κατάστρωμα σχεδόν δέκα μέτρα στο πίσω μέρος, εκεί που βρίσκεται το καλάθι που κατεβαίνει στον βυθό, μπορεί πολύ εύκολα να διατηρεί πλωτές λέμβους ακόμη και χωρίς να είναι φουσκωμένες με αέρα, καλά κρυμμένες.

Στους χώρους τους είναι βέβαιο ότι μπορούν να ταξιδέψει σεβαστός αριθμός μεταναστών κι όταν το ψαροκάικο φτάσει σε μια ικανοποιητική και ασφαλή απόσταση, οι λέμβοι φουσκώνονται με κομπρεσέρ, πέφτουν στο νερό, επιβιβάζονται οι μετανάστες και είτε φτάνουν στην ακτή είτε εντοπίζονται εν πλω από τις Ελληνικές Δυνάμεις σε Ελληνικά νερά, οπότε με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να διασωθούν και να οδηγηθούν στην Ελληνική ακτή.

Γι’ αυτό οι εντολές του Επιτελείου αλλά και οι εκτιμήσεις ομιλούν για επιστροφή της υβριδικής απειλής από την Τουρκία τόσο στον Έβρο, όσο και στα θαλάσσια σύνορα. Άλλωστε αυτή την πρόθεση δεν την κρύβουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του Ταγίπ Ερντογάν, μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία.

  • Πέντε πλοία φαντάσματα στο στόχαστρο

Τουλάχιστον πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα πλοία «φαντάσματα» που έχει επιστρατεύσει η γείτονα ώστε να περάσει στην Ελληνική νησιωτική γη μετανάστες. Άλλα τόσα λένε οι ίδιες πηγές ότι είναι εκείνα που δύνανται να μεταφέρουν παράνομα οπλισμό στις δυνάμεις του Σάρατζ στη Λιβύη.

Όλα είναι στοχοποιημένα από τις Ελληνικές αρχές ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε μετά το πρώτο πλοίο «φάντασμα» που έφτασε στην Κέα, το πάθημα δεν μπορεί να επαναληφθεί τόσο εύκολα.

  • Απόδειξη ήταν η προσπάθεια προσέγγισης ενός άλλου σαπιοκάραβου στο ακριτικό Αγαθονήσι, κάτι που έμεινε ως προσπάθεια διότι οι αρχές ήταν εκεί και απομάκρυναν τον κίνδυνο ενός δεύτερου καραβιού ν’ αποβιβάζει ίσως και μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τον μόνιμο πληθυσμό.

Όμως και η συνοδεία λεμβών από μεγάλα και μικρά πλωτά της Τουρκικής ακτοφυλακής στέφτηκε με απόλυτη αποτυχία μιας και το πλωτό τείχος Λιμενικού κυρίως και Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αυτό που έδωσε την απάντηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις όσοι διατάχθηκαν να επεμβαίνουν το έπραξαν και συνεχίζουν να κάνουν ότι ακριβώς ορκίστηκαν. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η γείτονα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ρότα αλλά να ρίχνει στάχτη στα μάτια επιδιώκοντας να πετύχει τον σκοπό που θέλει.

Από αυτή την στάχτη, όσοι την γνωρίζουν και έχουν «ψηθεί» με αυτή, ξέρουν πως να την αποφεύγουν και πως να δίνουν απαντήσεις κι αυτό οφείλει ο καθένας να το σεβαστεί και να μην το ακυρώσει…

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» υποψήφια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην «IRINI»: Η Ευρώπη ψάχνει ακόμα πως θα γίνει η επιχείρηση!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: