Ο Ακάρ πονάει για τις συμμαχικές ασκήσεις στα νησιά: Θυμάται την αποστρατιωτικοποίηση εν μέσω της ασύμμετρης απειλής…

Εν μέσω εξέλιξης της ασύμμετρης απειλής από την Τουρκία ο Χουλουσί Ακάρ ομιλεί για αποστρατιωτικοποίηση, την ώρα που Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα ασφαλείας δίνουν αγώνα αποτροπής σε όλη την οριογραμμή του Ανατολικού Αιγαίου. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Την αποστρατιωτικοποίηση έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ απευθυνόμενος κυρίως στο ακραίο τμήμα του Τουρκικού λαού, μέσω της εθνικιστικής εφημερίδας Sozcu.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέφερε πριν λίγες ώρες τις γνωστές αιτιάσεις της Άγκυρας περί της στρατιωτικοποίησης 16 Ελληνικών νησιών. Δηλώσεις που μεταπίπτουν στην απαιτούμενη εσωτερική κατανάλωση, την οποία έχει ανάγκη η Τουρκική κυβέρνηση, ιδίως αυτή την εποχή.

Είναι και ένα έμμεσο μήνυμα, όπως σημείωναν ανώτατες πηγές, για νέες προκλήσεις τόσο στον αέρα αλλά και τη θάλασσα.

Οι δηλώσεις του Ακάρ έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ που περισσότερο θυμίζει ανέκδοτο, σχολίασαν πηγές του Επιτελείου, κυρίως λόγω της περιόδου αυτής κατά την οποία δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως βρισκόμαστε στο μέσο και πιθανό προ των πυλών του δεύτερου γύρου εκδήλωσης της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού.

Αμερικανικοί Πεζοναύτες κατά την άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος” 2020 σε ρόλο JTAC (κατάδειξη στόχου). Πηγή: ΓΕΕΘΑ
  • Σύμφωνα με το Ελληνικό Επιτελείο η εκδήλωση αυτή πρόκειται να εκδηλωθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ήδη οι πληροφορίες που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες χάλασαν τα Τουρκικά σχέδια.
  • Το άλλοτε πρώτο «γεράκι» της Άγκυρας όμως αναφέρεται στα Ελληνικά νησιά διότι σίγουρα, όπως εκτιμούν ανώτατες πηγές, δεν μπορεί να πιστέψει τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης, τον ρόλο της Ελλάδας και τις θέσεις των συμμάχων της που είτε πετούν πάνω από αυτά τα νησιά που η Τουρκία θέλει αποστρατιωτικοποιημένα, είτε συνεκπαιδεύονται με τις Ελληνικές δυνάμεις σε αυτούς τους βράχους του ανατολικού Αιγαίου που φέρουν την Ελληνική σημαία.
Γάλλος πεζοναύτης κατά τη διάρκεια της τριμερούς άσκησης “Μέγας Αλέξανδρος 2020” κατά τη διάρκεια βολών ταχείας αντίδρασης. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Παράλληλα, τόσο Βρετανικά όσο και Αμερικανικά ελικόπτερα όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν και το αεροδρόμιο της Ρόδου, παρά τις αρχικές ενστάσεις ακόμη και δια ασυρμάτου, που είχε εκφράσει η γείτονα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συμμαχικές δυνάμεις, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Βελγίου κι άλλων χωρών είτε πέρασαν πάνω από Ελληνικά νησιά, τα αποστρατιωτικοποιημένα κατά τον κο. Ακάρ, είτε πάτησαν σε αυτά μαζί με Έλληνες Commandos.

Αμερικανοί πεζοναύτες κατά την απόβαση στη Σκύρο στο πλαίσιο της άσκησης “Μέγας Αλέξανδρος 2020”. Πηγή: Hellas Journal

Η υποτέλεια του Τουρκικού Επιτελείου στις επιταγές Ακάρ

Μετά από τέτοιες δηλώσεις πάντοτε αναμένεται αύξηση των έκνομων ενεργειών από την Τουρκική πλευρά, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια του Τουρκικού στρατιωτικού επιτελείου να εκτελέσει τη διαταγή που πήρε μέσω των δημόσιων δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού για την άμυνα.

Άλλωστε από την στιγμή που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, είχαν μιλήσει καιρό πριν για την αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών, από τότε κυρίως η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε ρόλο πρωταγωνιστή, με τις εκατοντάδες υπερπτήσεις οι οποίες έχουν φτάσει τις 218 τους πρώτους τρεις μήνες του 2020.

Τα readiness αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πετούν και σε πτήσεις επιτήρησης ώστε να δείχνουν την παρουσία τους στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου. Πηγή: Hellas Journal
  • Αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος όμως εκτός του εύκολου, δηλαδή της εκπόνησης ενός σχεδίου πτήσεως για τους Τούρκους ιπταμένους που θα τους στέλνει σε μια πτήση παραβιάσεων, υπερπτήσεων και πάλι πίσω, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
  • Μέχρι και σήμερα στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το «μαύρο πρόβατο», με εκατοντάδες έμπειρα στελέχη της να έχουν εκδιωχθεί και φυλακιστεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία για την κυβέρνηση Ερντογάν ήταν το όπλο απ’ όπου ξεκίνησε και υποστηρίχτηκε εκείνο το σχέδιο. Όσοι επιτελείς έχουν παραμείνει και κινούν τα νήματα επιχειρούν με τις πράξεις τους να δείχνουν την υποτέλεια τους στις κυβερνητικές θέσεις και να γίνονται με τον δικό τους τρόπο πολύ πιο προκλητικοί.

Όμως περισσότερο γίνονται στον αέρα επικίνδυνοι πρώτα γι’ αυτούς κι έπειτα για τα Ελληνικά «γεράκια». Και σε αυτό το σημείο οι αναλύσεις του Ελληνικού Αεροπορικού Επιτελείου αναφέρουν πως η γείτονα ποντάρει δια της πλαγίας οδού (π.χ ενός ατυχήματος) σ’ ένα επεισόδιο. Η ίδια να προχωρήσει σε μια ευθεία επιθετική ενέργεια προς την Ελλάδα, δεν θα το πράξει.

Κακόηχο τουρκικό τροπάρι δια στόματος Ακάρ: Παράνομη η στρατικοποίηση 16 νησιών, η Ελλάδα αθετεί τις διεθνείς συνθήκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: