«Σπάσε τη σιωπή» προτρέπουν τις γυναίκες, θύματα της βίας… περιτυλίγματα σε τορτίγιας

Από διαμαρτυρία γυναικών. EPA, ALONSO CUPUL




Οι πελάτες στο εργοστάσιο παρασκευής τορτίγιας Esperanza στην πόλη Νουέβο Λαρέδο στο βόρειο Μεξικό διαπίστωσαν αλλαγές στο περιτύλιγμα των προϊόντων που αγοράζουν αυτόν τον μήνα.

Στο λευκό περιτύλιγμα είναι τυπωμένο με κόκκινη μελάνη το σύνθημα «σπάσε τη σιωπή», μια προτροπή προς τις γυναίκες να καταγγέλλουν τις επιθέσεις που υφίστανται και να ζητούν βοήθεια.

Σε μία προσπάθεια να περάσουν δημιουργικά το μήνυμα για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, το Ινστιτούτο Γυναικών του Νουέβο Λαρέδο —μία μεθοριακή πόλη, απέναντι στην αμερικανική πόλη Λαρέντο στο Τέξας— τύπωσε 10.000 περιτυλίγματα τορτίγιας με τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, διευθύνσεις κέντρων αρωγής και το μήνυμα πως οι γυναίκες θύματα της βίας θα πρέπει να το επικοινωνήσουν.

Τα περιτυλίγματα αυτά τυπώθηκαν ώστε να συμπέσει η διάθεσή τους με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, όταν οι γυναίκες απ’ ακρου εις άκρον στη χώρα βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις δολοφονίες γυναικών στο Μεξικό, που έχουν υπερδιπλασιασθεί μέσα σε πέντε χρόνια και για την όποια άλλου είδους βία που υφίστανται αυτές.

«Η σιωπή είναι θανατηφόρα όσον αφορά την κακή συμπεριφορά κατά των γυναικών. Τόλμησε, δείξε θάρρος και ανάφερέ το», τονίζεται στο τυπωμένο κείμενο πάνω στο περιτύλιγμα των τορτίγιας, που έχει διανεμηθεί σε διάφορα εργοστάσια παρασκευής τους.

Ο επικεφαλής της τοπικής ένωσης παρασκευαστών τορτίγιας Φιλάδελφο Μεντεγίν δήλωσε αλληλέγγυος στην προσπάθεια του Ινστιτούτου Γυναικών, όταν του ζητήθηκε να συμβάλει.

«Ορισμένες φορές οι άνθρωποι σιωπούν από ντροπή, είτε σιωπούν από φόβο. Ωστόσο, πιστεύουμε πως με αυτήν τη διαφήμιση μία γυναίκα που υφίσταται κακομεταχείριση θα ενθαρρυνθεί ώστε να το καταγγείλει και επίσης θα μπορεί να λάβει ψυχολογική βοήθεια ώστε να βελτιώσει την οικογενειακή της ζωή και όλον τον περίγυρό της», δήλωσε ο Μεντεγίν.

Ο ίδιος δήλωσε πως όλοι οι πελάτες διαπίστωσαν την αλλαγή στο περιτύλιγμα των τορτίγιας, ενός εδέσματος που είναι βασικότατο στην καθημερινή διατροφή των Μεξικανών.

«’Όταν εξηγούμε πως πρόκειται για γυναικεία θέματα, για την κακομεταχείριση, αρχίζουν να ρωτούν πού είναι το Ινστιτούτο και τι είδους υπηρεσίες προσφέρει», προσθέτει ο Μεντεγίν.

Όπως τονίζει κι η 56χρονη Ισάβελ Μαλδονάδο, θα πρέπει οι γυναίκες να εμπνευσθούν από τα κοινωνικά ευαισθητοποιημένα μηνύματα στα περιτυλίγματα και να ζητήσουν βοήθεια: «Θα πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή για τις γυναίκες. Έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλοι φόνοι γυναικών. Ήδη υπήρξαν πολλοί», τονίζει.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νουέβο Λαρέδο, Μεξικό

 

Παγκόσμιο ντόμινο αγορών μετά την απαγόρευση Τραμπ: Να αναλάβει το κόστος τον καλεί η Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: