Παγκόσμιο ντόμινο αγορών μετά την απαγόρευση Τραμπ: Να αναλάβει το κόστος τον καλεί η Ευρώπη

File photo: Χρηματιστής στο ισόγειο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. EPA, JUSTIN LANE




Το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street δείχνουν σημάδια κατάρρευσης μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια από και προς την Ευρώπη για 30 ημέρες, λόγω του κορωναϊού.

Οι συναλλαγές στα αμερικανικά χρηματιστήρια αναγκάστηκαν σήμερα σε αναστολή λειτουργίας 15 λεπτών,  καθώς ο δείκτης S&P 500 σημείωσε βουτιά 7%, ενεργοποιώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Η Wall Street βρέθηκε σε περιοχή «bear market» (σ.σ. καταγράφοντας πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα).

Και οι τρεις βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει πάνω από 24% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί νωρίτερα κατά 6%. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καταποντίστηκαν με πτώση 9,9%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Οι πτώσεις αυτές οδήγησαν τον δείκτη MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σε περιοχή « bear market», που ορίζεται ως πτώση κατά 20% από το υψηλό επίπεδο 52 εβδομάδων. Ο δείκτης καταγράφει σήμερα πτώση άνω του 2%.

Οι επενδυτές έσπευσαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, από τα ομόλογα και τον χρυσό έως το γεν και το ελβετικό φράγκο. Η αξία του bitcoin βυθίστηκε, σημειώνοντας πτώση 25%, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

Βουτιά κατέγραψε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον Dax να υποχωρεί κατά 7,83%. Στις 15:05 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης υποχώρησε κατά 816,9 μονάδες στις 9.621,76 από τις 9.845,20 μονάδες στις 14:45 ώρα Ελλάδας, πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Από τις αρχές της χρονιάς, ο Dax έχει υποχωρήσει κατά 26,4%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκίμασε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις από 26 ευρωπαϊκές χώρες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην κοινή δήλωσή τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι αφ’ ενός ο κορωναϊός «αποτελεί παγκόσμια κρίση και απαιτεί συνεργασία» και αφ’ ετέρου ότι «η απόφαση του αμερικανού προέδρου ελήφθη μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση».

Η δήλωση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «η ΕΕ «αναλαμβάνει ισχυρή δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».

Ο Τραμπ σημείωσε στο χτεσινό διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως «ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης», επισήμανε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Ρόιτερ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια για 30 ημέρες θα αφορούν υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών αλλά θα εξαιρούν τη Βρετανία και την Ιρλανδία καθώς και Αμερικανούς πολίτες. Θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Την απόφαση αποδοκίμασε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που κάλεσε τις ΗΠΑ να «αναλάβουν το υγειονομικό κόστος» και να «περιορίσουν την οικονομική επίπτωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γκι Φερχόφσταντ που ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να φτιάξει ένα έντιμο σύστημα υγείας για όλους των αμερικανούς αντί να επιβάλλει περιορισμούς.

Στήριξη από τον αντιπρόεδρο Πενς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υπερασπίστηκε σήμερα τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι το κέντρο του νέου κορονοϊού μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη.

Σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που παραχώρησε, ο ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένονται χιλιάδες περισσότερα κρούσματα της COVID-19 στις ΗΠΑ και ότι οι περιορισμοί στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες αποτελούν απλώς μέρος της στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ επέκρινε σήμερα τους ταξιδιωτικούς αυτούς περιορισμούς, λέγοντας ότι δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί της προτού ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώσει τα μέτρα αυτά σε διάγγελμα που απηύθυνε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο έθνος. Ο Πενς σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εντείνουν την υποβολή σε εξετάσεις και στις 50 αμερικανικές Πολιτείες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες εμπορικών εργαστηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα Laboratory Corporation of America Holdings (LabCorp) και Quest Diagnostics Inc, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Υγειονομικοί ειδικοί έχουν δηλώσει ότι μια έλλειψη διαγνωστικών τεστ έχει καταστήσει δύσκολο να υπολογιστεί η πλήρης κλίμακα του ξεσπάσματος στις ΗΠΑ και να μειωθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Οι χειρότερα πληγείσες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η Πολιτεία Ουάσινγκτον, αγωνίζονται να διευρύνουν γρήγορα τις δυνατότητές τους για την υποβολή σε εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό ώστε να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες οι εξετάσεις για την διάγνωσή του.

Πανικός στα αεροδρόμια

Αγουροξυπνημένοι και αγχωμένοι, ταξιδιώτες έσπευσαν σήμερα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς περιορισμούς στα ταξίδια για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια για 30 ημέρες θα αφορούν υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών αλλά θα εξαιρούν τη Βρετανία και την Ιρλανδία καθώς και Αμερικανούς πολίτες. Θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση του Τραμπ αναστάτωσε τα σχέδια δεκάδων χιλιάδων ταξιδιωτών και έπληξε τις αεροπορικές εταιρίες που είχαν ήδη κλονιστεί από την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.600 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Προκάλεσε μαζικό πανικό», δήλωσε η 20χρονη Άννα Γκρέις, Αμερικανίδα φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Σάφολκ που πραγματοποιούσε το πρώτο της ταξίδι στην Ευρώπη και γρήγορα άλλαξε την κράτησή της για την πτήση επιστροφής από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, αντί να πάει στη Γαλλία.

Λίγο πιο πέρα, η Κριστίνα Ελβίρα, συνταξιούχος που ταξίδευε για το Μαϊάμι, ένιωσε ανακούφιση που αφήνει πίσω της την Ισπανία, όπου τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες.

«Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να φύγουμε από την Ευρώπη», δήλωσε η Ελβίρα, ενώ έκανε τσεκ-ιν για την πτήση της, μια από τις περίπου 20 που είναι προγραμματισμένες για σήμερα από την Ισπανία με προορισμό τις ΗΠΑ.

Κάποιοι, ωστόσο, ανησυχούν για το τι να αναμένουν όταν φθάσουν στις ΗΠΑ.

«Αναγκάστηκα να αλλάξω το εισιτήριό μου και να μειώσω τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού μου διότι διαφορετικά θα έβρισκα κλειστά τα σύνορα», δήλωσε ο Μιγκέλ Παραθουέλος, Ισπανός που εργάζεται στις ΗΠΑ.

«Είναι ένα μέτρο που ο Τραμπ έλαβε διότι είναι ανίκανος και δεν μπορεί να λάβει μέτρα εκεί, με κάποιο τρόπο κατηγορεί τον εξωτερικό εχθρό, σε αυτή την περίπτωση την Ευρώπη».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ενεργήσει διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στο βασικό διεθνές αεροδρόμιο του Παρισιού, το Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, ο Τζον Λίντφορς κατηγόρησε και αυτός με τη σειρά του τον Τραμπ, που αρχικά προκάλεσε σύγχυση λέγοντας ότι θα απαγορευθούν επίσης τα εμπορεύματα. Στη συνέχεια, ο Τραμπ διευκρίνισε μέσω Twitter ότι «με κανένα τρόπο δεν θα επηρεαστεί το εμπόριο».

«Δεν ήταν σαφές τι εννοούσε ο Τραμπ. Ήταν μια κακώς σχεδιασμένη και κακώς διατυπωμένη ανακοίνωση», δήλωσε ο Λίντοφορς, που εργάζεται σε μια εταιρία εξοπλισμού υδραυλικών συστημάτων και που αναμενόταν να επιστρέψει σπίτι του το Σάββατο στο τέλος μιας επταήμερης επίσκεψης στη Γαλλία. «Ο Τραμπ είπε ότι δεν είναι κρίση υγείας, αλλά είναι, ότι δεν είναι οικονομική κρίση, αλλά είναι. Δεν πιστεύουμε πια τι λέει ο Τραμπ».

Μέλος πληρώματος της Delta δήλωσε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ αιφνιδίασε την αεροπορική εταιρία.

«Θα προκαλέσει χαμό», δήλωσε το μέλος του πληρώματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, για να γνωρίζουμε τι σημαίνει για εμάς και για την εταιρία».

Hellas Journal με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταματούν οι επισκέψεις από την Ευρώπη προς την Αμερική για 30 μέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (video)

Σταματούν οι επισκέψεις από την Ευρώπη προς την Αμερική για 30 μέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: