Από πρόκληση σε πρόκληση η Τουρκία: Εντός κυπριακής ΑΟΖ το Oruc Reis, σε ισχύ η antinavtex της Λευκωσίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Άμυνας και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Πηγή φωτογραφίας Τουρκική Προεδρία




Στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

Το σκάφος επέστρεψε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους να κατευθυνθεί σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ισχύ βρίσκεται η antinavtex που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουάριου, ως απάντηση στην τουρκική navtex που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.

Εκτός ελληνικού FIR το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εξήλθε του ελληνικού FIR με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας (ΕΔΩ) επιβεβαίωσε ότι από το απόγευμα της Παρασκευής το πλοίο είχε πορεία εξόδου και τόνισε: «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αντώνης Γκιλδάκης, Αδάμος Ζαχαριάδης
Λευκωσία, Κύπρος

Αποχώρησε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα: Επιστρέφει ανοιχτά της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: