Αναθεωρεί προς τα πάνω την ποσότητα φυσικού αερίου η ιταλική ΕΝΙ: «Χρυσάφι» στην Κυπριακή ΑΟΖ, κοινά χαρακτηριστικά με το κοίτασμα «Ζευς» της Αιγύπτου; (video)

«Σε ότι αφορά στο Κρόνος, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η πρόσφατη επιβεβαιωτική γεώτρηση μας έδωσε την εικόνα επέκτασης του κοιτάσματος, επιβεβαιώνοντας προς τα πάνω την εκτίμηση (ποσοτήτων), ενώ η παράδοση (παραγωγή φυσικού αερίου) είναι εξαιρετική», ανέφερε ο Επικεφαλής Επιχειρήσεων Φυσικών Πόρων της Eni. Φωτογραφία Hellas Journal, You Tube, via Omega Channel




Περισσότερο φως ως προς τα ευρήματα της τελευταίας γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνος του τεμαχίου έξι ρίχνει η Ιταλική ΕΝΙ, με σημαντικότερο την αναθεώρηση προς τα πάνω της αρχικής εκτίμησης για 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αυτό επιβεβαίωσε αξιωματούχος της εταιρείας κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Μαύρου στο κανάλι Omega.

«Σε ότι αφορά στο Κρόνος, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η πρόσφατη επιβεβαιωτική γεώτρηση μας έδωσε την εικόνα επέκτασης του κοιτάσματος, επιβεβαιώνοντας προς τα πάνω την εκτίμηση (ποσοτήτων), ενώ η παράδοση (παραγωγή φυσικού αερίου) είναι εξαιρετική», ανέφερε ο Επικεφαλής Επιχειρήσεων Φυσικών Πόρων της Eni.

«Ως προς της ποσότητα δεν έχουν αναφερθεί στοιχεία, μπορεί να φτάσει και τα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αλλά δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες γιατί η εταιρεία θα αναλύσει τα δεδομένα από τις δοκιμές παραγωγής και θα έχει καλύτερη εικόνα.Φαίνεται ότι είναι αμοιγές φυσικό αέριο, δηλαδή μεθάνιο», σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικής Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.

Και εξηγεί γιατί θεωρείται σημαντική η υπόδειξη της εταιρείας για εξαιρετική δυνατότητα παραγωγής. Μάλιστα είχαν δοθεί και αριθμοί, 150 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως, αριθμός πολύ καλός κατά τους ειδικούς.

«Οσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα παραγωγής, τόσο πιο λίγες γεωτρήσεις χρειάζονται, με αποτέλεσμα να είναι πιο ελκυστικές αυτές οι αναπτύξεις, άρα λιγότερες επενδύσεις για να παραχθεί το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα και την καλή πίεση του ταμιευτήρα, σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερα ποσοστά ανάληψης».

Δεν αποκλείεται κοινά χαρακτηριστικά να έχει και το γειτονικό του «Κρόνος» κοίτασμα «Ζευς», επίσης στο τεμάχιο 6, με εκτιμώμενες ποσότητες 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Πλέον, αναμένεται η κάθοδος στην Κύπρο αντιπροσωπείας της ΕΝΙ για παρουσίαση του σχεδιασμού ανάπτυξης των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στο τεμάχιο 6.

Η Κύπρος στηρίζει το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Επισημάνσεις Κόμπου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: