Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν από τον Πομπέο να διώξει τους φρουρούς του Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο ομιλεί σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία. State Department photo by Ron Przysucha




Η πρόεδρος της Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή ζήτησε να απαγορευθεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να εκδιωχθούν οι φρουροί του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κτύπησαν με άγριο τρόπο διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Examiner, η βουλευτής από το Γουαϊόμιγκ Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, να μην επιτρέψει την άφιξη στην Αμερική των φρουρών του Ερντογάν. Τέσσερις εξ αυτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τις βιαιοπραγίες έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία, στην Ουάσιγκτον.

Η απαίτηση της κ. Τσέινι, την οποία ενστερνίζονται και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, έρχεται μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2017, πολλά μέλη της ομάδας ασφαλείας του Ερντογάν κατηγορήθηκαν ότι χτύπησαν ειρηνικούς διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ παραιτήθηκαν από κατηγορίες εναντίον 11 από τους 15 αστυνομικούς, που προκάλεσε πολλά δημοσιεύματα και οργή μεταξύ των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η κ. Τσέινι, σε επιστολή προς τον κ. Μάικ Πομπέο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι στους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις του 2017 θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος ή να “εκδιωχθούν αμέσως”, ανέφερε η εφημερίδα Washington Examiner.

“Αυτή η συμπεριφορά είναι δυστυχώς ρουτίνα για τον Πρόεδρο Ερντογάν στο τουρκικό έδαφος”, ανέφερε. “Είναι λάθος και ενοχλεί πάρα πολύ, και είναι μια προσβολή στις αμερικανικές αξίες. Είναι εντελώς ανεπιθύμητοι εδώ. Η χρήση της βίας κατά των αθώων πολιτών οπουδήποτε και από οποιοδήποτε καθεστώς όπως του Ερντογάν είναι απάνθρωπη, ασυμβίβαστη και απαράδεκτη”.

Η ομάδα διαδηλωτών που είχαν υποστεί βιαιοπραγίες το 2017, ένας συνασπισμός από Κουρδο-Αμερικανούς, Αρμένιο-Αμερικανούς και αντιπάλους του Ερντογάν, προετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν την Τετάρτη.

Η επίσκεψη του Ερντογάν πραγματοποιείται καθώς οι δύο χώρες παραμένουν σε αντίθεση με μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η εθνοκάθαρση των Κούρδων, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, και η αναγνώριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Λευκός Οίκος και το Τμήμα Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσιγκτον απέφυγαν να προσφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με τον προγραμματισμό της επίσκεψης την Τετάρτη.

Νέα επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν: Τον καλεί να τελειώνει με την υπόθεση των ρωσικών S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: