Νέα επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν: Τον καλεί να τελειώνει με την υπόθεση των ρωσικών S-400

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εκδηλώσεις τιμής για τους βετεράνους, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέα επιστολή του ότι σύντομα θα χρειαστεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών αμυντικών συστημάτων (S-400), αν η Άγκυρα δεν αποδεχθεί τους όρους που της προτείνει η Ουάσιγκτον, αναφέρει η ιστοσελίδα Middle East Eye (MEE).

  • Για το θέμα δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση επιβεβαίωσης (ή διάψευσης) από τον Λευκό Οίκο. Χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι θυμωμένος με τον Ερντογάν για την υπόθεση των S-400 (ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τις πηγές του MEE, ο κ. Τραμπ φέρεται να είπε στους Τούρκους ότι θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών της πέμπτης γενιάς, F-35 αν συμφωνήσουν να μην ενεργοποιήσουν τα συστήματα S-400 και δεσμευθούν ότι δεν θα αγοράσουν άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα στο μέλλον.

Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον κ. Τραμπ την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με το θέμα των S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία να είναι το κύριο θέμα της συζήτησης. Θα συζητηθούν ακόμα μία σειρά θεμάτων που θα περιλαμβάνουν την εισβολή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία και τις επιθέσεις της εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που πρόδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Γιατί ο Λευκός Οίκος ξαφνικά θυμήθηκε τους ρωσικούς S-400; Προφανώς μας κάνουν πλάκα…

Η επιστολή, σύμφωνα με δύο πηγές της Ουάσιγκτον που είναι εξοικειωμένες με το θέμα, είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών αυτή την εβδομάδα.

Η τελευταία αλληλογραφία του Τράμπ με τον Ερντογάν, έγινε τον περασμένο μήνα, όταν τον απείλησε με βαριές κυρώσεις για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής προκάλεσε σφοδρή επίθεση εξαιτίας του ανεπίσημου στυλ που κ. Τραμπ. Χαρακτηρίστηκε αντιδιπλωματική και “παιδική».

“Ας κάνουμε μια καλή συμφωνία! …. Μην είσαι σκληρός άντρας! Μην είσαι ανόητος!” έγραψε ο Τραμπ στον Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος, υπό την πίεση του Κογκρέσου, φαίνεται ότι έχει χάσει την υπομονή του και θέλει πραγματικά να θέσει ένα τέλος στην υπόθεση των S-400, είτε με κυρώσεις της Τουρκίας, είτε με την απειλή επιβολής κυρώσεων για να την αναγκάσει να αποδεχθεί τους όρους της, ανέφεραν πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του MEE, ο κ. Τραμπ, στην επιστολή που παραδόθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο του Ερντογάν, τον Ιμπραήμ Καλίν την περασμένη Δευτέρα, προσέφερε έναν συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης του προβλήματος χωρίς επιβολή κυρώσεων: η Τουρκία δεν πρέπει να ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400, να επιτρέψει τακτικές επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για να ελέγχουν την κατάσταση του συστήματος, και η Άγκυρα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω αγορές ρωσικών όπλων.

“Πολύ θυμωμένος ο Τραμπ” με την αγορά των S-400! Το μήνυμα του στον Ερντογάν (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: