Τι παιχνίδι παίζει ο Ερντογάν: Μετά το Γιαβούζ, φεύγει και ο Πορθητής από την κυπριακή ΑΟΖ

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Πηγή φωτογραφίας: @TCEnerji




Το Ορούτς Ρέις φόβισε τους Έλληνες που έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης, γράφει σήμερα Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που έχει τίτλο «Ο φόβος της Κρήτης». Παράλληλα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα προαναγγέλλει ότι μετά το Γιαβούζ από την Κύπρο φεύγει και ο Πορθητής, που θα κατευθυνθεί προς Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι κι από εκεί να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση, αποχωρώντας έτσι από την Κύπρο.

Παράλληλα, το Γιαβούζ που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το Μπαρμπαρός έχει διεξάγει έρευνες.

Όλα τα παραπάνω μόνο τυχαίες κινήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος έχει αποδείξει πως όλες αυτές τις κινήσεις τις εντάσσει σε μια ευρύτερη σκακιέρα και προκαλεί ή υπαναχωρεί ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις του, προφανώς αδιαφορώντας για τη διεθνή νομιμότητα με μόνο στόχο την επίτευξη των στόχων του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάντως, την ώρα που τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ αναμένουν νέες εντολές για γεωτρήσεις, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους Έλληνες θεωρώντας ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως προς τα πού θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

«Οι Έλληνες ανησυχούν που το Ορούτς Ρέις έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας Bilim-2, το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις ‘λεγόμενες’ ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Ε/Κ και Ελλάδας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτής της επαγρύπνησης αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

Hellas Journal με πληροφορίες  Philenews/ethnos.gr

Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας-κατεχόμενων δρομολογεί η Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: