Επιτυχής η γεώτρηση αξιολόγησης στο «Κρόνος 2» στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου: Εξαιρετική η ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα

Φωτογραφία από βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Είναι από τη διαδικασία του ανάμματος της φλόγας στο σημείο Κρόνος της κυπριακής ΑΟΖ, τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2024.




Την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου με την αρχική ερευνητική γεώτρηση στο «Κρόνος 1», κατέγραψε η γεώτρηση αξιολόγησης στο «Κρόνος 2», με το υπουργείο Ενέργειας να σημειώνει παράλληλα την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Κρόνος 2», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

«Η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση ‘Κρόνος 1’, κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα.

Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος ‘Κρόνος’, με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι κατά τις εργασίες της γεώτρησης διενεργήθηκε, επίσης, πλήρης παραγωγική δοκιμή (DST), η οποία «κατέγραψε την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 150 mmscfd (Million Standard Cubic Feet per Day) σε συνθήκες παραγωγής».

Το «Κρόνος» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Καλυψώ (2018) και «Ζεύς» (2022), σημειώνεται.

Στο παρόν στάδιο, προστίθεται, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, «η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους».

Σε ανακοινώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της «Κρόνος 2» έχουν προβεί και οι εταιρείες Eni και TotalEnergies.

Στην ανακοίνωση της Eni αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης είναι «καθοριστικής σημασίας» για να προχωρήσουν οι μελέτες για κατάληξη στην καλύτερη επιλογή γρήγορης ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Στην σχετική ανακοίνωση της TotalEnergies παρατίθεται δήλωση του Ανώτερου Αντιπροέδρου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, του τομέα Εξερεύνησης και Παραγωγής της εταιρείας, Julien Pouget, που σημειώνει ότι «η επιτυχής αξιολόγηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου στο Κρόνος επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικών πόρων και ικανότητας παραγωγής στο Τεμάχιο 6».

Θα ακολουθήσει πλήρης αξιολόγηση των πόρων που ανακαλύφθηκαν για να καθοριστεί η καλύτερη επιλογή ανάπτυξης, που θα συνδράμει στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στην περιοχή, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Τουρκία εκδικείται μία χούφτα μαθητών στην κατεχόμενη Κύπρο: Τα προβλήματα του σχολείου Ριζοκαρπάσου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Λουκά Φουρλά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: