Η φωτογραφία και το βίντεο από τη διαδικασία του ανάμματος της φλόγας στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Πρόκειται για την τέταρτη ανακάλυψη φυσικού αερίου

Φωτογραφία από βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Είναι από τη διαδικασία του ανάμματος της φλόγας στο σημείο Κρόνος της κυπριακής ΑΟΖ, τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2024.




Επιτυχής ήταν η νέα γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στον στόχο «Κρόνος 2» στο βυθοτεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), καθώς όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ), έχει ήδη ανάψει η φλόγα πάνω από τον στόχο.

Η φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος είναι από τη διαδικασία του ανάμματος της φλόγας, ξημερώματα Παρασκευής 19/1/24.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το γεγονός ότι υπάρχει άναμμα φλόγας υποδεικνύει την ύπαρξη ταμιευτήρα στον στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος 2» διεξήχθη από το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents.

Σημειώνεται ότι το «Κρόνος 2» είναι η τέταρτη ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, μετά το «Ζευς» με εκτιμώμενα αποθέματα 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια, το «Κρόνος 1» με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 tcf και το «Καλυψώ», το οποίο η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει ως «υποσχόμενη ανακάλυψη» με χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ».

To τεμάχιο 6 βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των κυπριακών αρχών. Η ΕΝΙ με μερίδιο 50% είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με την γαλλική Total Energies να συμμετέχει στην κοινοπραξία με μερίδιο 50%.

  • Για «θετικές ενδείξεις» από τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο «Κρόνος 2» μίλησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις από την γεώτρηση που διενήργησε η ΕΝΙ στον γεωτρητικό στόχο «Κρόνος 2» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ζήτησε αναμονή μέχρι την επίσημη ενημέρωση από την ιταλική εταιρεία.

Κληθείς στην Ίνεια της Πάφου, όπου μετέβη για την τελετή εγκαινίων σειράς έργων στην κοινότητα, να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο «Κρόνος 2» αποτελεί ενεργειακό θησαυρό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένει να έχει «επίσημη ενημέρωση από την ίδια την εταιρεία».

Ανέφερε ότι πρόσφατα, όταν βρέθηκε στη Ρώμη, είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος του είχε αναφέρει πως «μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων θα επισκεφθεί ο ίδιος την Κύπρο για να με ενημερώσει και για τα αποτελέσματα αλλά και για τον τρόπο ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε αναμονή μέχρι «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και ακολούθως θα τοποθετηθούμε, συγκεκριμένα, ως Κυβέρνηση», όπως είπε.

Αγωνία για το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Το γεωτρύπανο των ΕΝΙ-TOTAL “κτύπησε” σε θησαυρό, άναψε φλόγα στο κοίτασμα (επιτέλους)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: