File Photo: Τουρκικές δυνάμεις και μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που υποστηρίζεται από την Τουρκία απομακρύνονται από την πόλη Μάνμπιτζ, βόρεια Συρία. EPA, STR

Οι ΗΠΑ ανεμίζουν το “κόκκινο πανί” για Τουρκία: Εξοπλίζουν ακόμη τους Κούρδους της Συρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, με όπλα και οχήματα, για τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παρά την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με την Τουρκία, έκανε γνωστό σήμερα Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου.

 • “Συνεχίζουμε να παρέχουμε όπλα και οχήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες” των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε ο Κρις Μάιερ, ο διευθυντής της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του ΙΚ στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Μάιερ είπε ότι οι παραδόσεις αυτές γίνονται “με απόλυτη διαφάνεια” και ότι “ενημερώνεται σε μηνιαία βάση η Τουρκία για το είδος αυτών των όπλων και των οχημάτων”.

 • Οι FDS είναι ο συνασπισμός Κούρδων και Αράβων μαχητών στους οποίους στηρίχθηκε η Δύση για να εκδιώξουν το ΙΚ από τη βορειοανατολική Συρία και το Ιράκ. Η Ουάσινγκτον βασίζεται στον συνασπισμό αυτόν για να εμποδίσει την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Η κουρδική συνιστώσα των FDS, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα. Η Τουρκία απαίτησε από τις ΗΠΑ τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στα σύνορά της για να προστατευθεί.

 • Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει σε αυτό το ζήτημα, ο Μάιερ, που προτίμησε να μιλήσει για “μηχανισμό ασφαλείας”, είπε ότι έχουν γίνει ήδη πέντε υπερπτήσεις με ελικόπτερα και μία πεζή περιπολία Τούρκων και Αμερικανών στην περιοχή αυτήν.

Επιπροσθέτως, πολλοί Κούρδοι μαχητές μετακινήθηκαν από την περιοχή και αντικαταστάθηκαν από Άραβες, αν και “υπάρχουν ακόμη μέλη των YPG στη ζώνη”, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
18/09/2019

Ο Τραμπ σφίγγει τον κλοιό γύρω από Ιράν: Αυξάνει τις κυρώσεις, δίνει εντολή για σχέδιο επίθεσης

2 Comments on "Οι ΗΠΑ ανεμίζουν το “κόκκινο πανί” για Τουρκία: Εξοπλίζουν ακόμη τους Κούρδους της Συρίας"

 1. Σ. Αλειφαντής | September 19, 2019 at 9:57 AM | Reply

  Δεν το λες και … “κόκκινο πανί” !! – οι ΗΠΑ κάνουν (δίνουν) σχεδόν τα πάντα για ένα modus viventi με το καθεστώς Ερντογκάν παρά τις συνεχείς προκλήσεις του (ελπίζοντας – δικαίως ή αδίκως – στην ολική επαναφορά της Τουρκίας με ή χωρίς Ερντογκάν).
  Πρακτικά ένα μόλις βήμα μένει για την δημιουργία της ζώνης ασφαλείας “ala-turka” καθώς η με αμερικανική πρωτοβουλία απόσυρση των κούρδων από την περιοχή και η … αντικατάσταση τους με “άραβες” ανοίγει τον δρόμο για την εισροή 1.000.000 σύρων προσφύγων από Τουρκία στην “ζώνη” (μαζί με τον οπλισμό των ισλαμιστών τζιχαντιστών), που πρακτικά σημαίνει την έναρξη μια “τοπική” κρίσης που μοιραία θα έχει αιχμή τους κούρδους και θα θέσει την “ζώνη” υπό τουρκική εποπτεία. Γιατί οι Αμερικανοί ΔΕΝ είναι Ρώσοι που επιβάλουν στον Ερντογκάν τους “κανόνες” τους επί συριακού όπως διαρκώς κάνουν στην ΒΔ Συρία. Η διαφορά είναι εμφανής: ο Ερντογκάν χωρίς τους Ρώσους δεν υπάρχει στην Συρία (κι ούτε πρόκειται οι ΗΠΑ να συγκρουστούν με Ρωσία για τους σκοπούς του Ταγίπ). Από την άλλη οι ΗΠΑ προσπαθούν για την “επαναφορά” της Τουρκίας και δεν έχουν καμία διάθεση να βαδίσουν στην (αναπόφευκτη;) ρήξη – και για αυτό κάνουν συνεχώς παραχωρήσεις στην Συρία, στις κυρώσεις για τους S-400, στις γεωτρήσεις και στις συνομιλίες στην Κύπρο και αλλού όπου μπορούν – μια πολιτική ελιγμών στείρα, στην οποία η Τουρκία “παίρνει χωρίς να δίνει”.
  Αυτά είναι διαπιστώσεις, που σημαίνουν πολλά για τα όρια της αμερικανικής πολιτικής – όρια που γνωρίζει ο Ταγίπ και συνεχίζει να πιέζει καθώς είναι αυτο-εγκλωβισμένος στα νεο-οθωμανικά οράματα του. Δεν παύουν όμως οι τουρκικές προκλήσεις να είναι τεράστια απειλή για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

 2. Δημήτρης Γιαννακάκης | September 20, 2019 at 3:03 PM | Reply

  Εκδιώχθηκε το ΙΚ απ’τη Συρία και ο κ.Ερντογάν αυτούς(κι οχι μονο) τους προσφυγομεταναστες,τους “αφηνει”(μέχρι ν ανοίξει,κατα δήλωση του,τα συνορα) να περνούν στην Ελλαδα,όπου μόλις πριν λίγες ημερες(ημαρτον)ενημερωθηκαμε(εξαιτίας του γεγονότος της συστηματικής παρακωλυσης της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένη περιοχή του Εβρου) οτι ισως υπαρχει δίκτυο υποδοχής και προώθησης τους.Όλα αυτά ενώ απ’το καλοκαίρι βρίσκεται στη θέση του υφ.εθνικής άμυνας ενας άνθρωπος που ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στρατηγικής διπλωματίας.
  Προσωπικα, εξακολουθώ ν απογοητεύομαι και το μονο που έχει ενδιαφέρον ειναι,η εξέλιξη της μεταφοράς των προσφυγομεταναστων στο στρατόπεδο της Κορίνθου.Εύχομαι να αποδειχθεί “πιλοτος” για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*