Ο Τραμπ σφίγγει τον κλοιό γύρω από Ιράν: Αυξάνει τις κυρώσεις, δίνει εντολή για σχέδιο επίθεσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί στα μέσα ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. EPA, JIM LO SCALZO




«Σημαντική» αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ο Τραμπ σήμερα Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν.

«Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, χωρίς να παράσχει άλλες διευκρινίσεις.

  • Οι κυρώσεις, η φύση των οποίων μένει να διευκρινιστεί, προστίθενται στα πρωτοφανή τιμωρητικά μέτρα που έχει επιβάλει ήδη η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη αφότου ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απέσυρε τη χώρα του τον Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν αρκεί για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει ατομική βόμβα και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός από τους υπουργούς του τις τελευταίες ημέρες ως προς την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου, αν και είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο ύποπτο, είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή πως είναι έτοιμος να «ανταποδώσει» και πως διαθέτει πολλές «επιλογές».

  • Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει στρατιωτικά αντίποινα έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα στην Τζέντα για να συζητήσει τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco και τον συντονισμό των προσπαθειών εναντίον της «ιρανικής επιθετικότητας» με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Ο Μάικ Πομπέο «θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την πρόσφατη επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βασιλείου και να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας στην περιοχή», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Πομπέο θα μεταβεί στη συνέχεια στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ Αμπού Ντάμπι για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχό τους Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαφγέντ και να συζητήσουν περιφερειακά και διμερή θέματα, αναφέρεται στην ανάρτηση.

  • Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου διατάχθηκαν να προετοιμάσουν αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και σε συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αναμένει από το βασίλειο να αποφασίσει τον τρόπο της δικής του αντίδρασης, πριν αποφασίσει για τις (πολεμικές) κινήσεις των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και πηγές που έχουν λάβει γνώση για το σκεπτικό που υπάρχει και αναπτύσσεται στην Ουάσινγκτον.

  • Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκαθάρισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, είναι μία επιλογή. Δύο Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο διατάχθηκε να καταρτίσει ένα «σχέδιο» αντίδρασης στη διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο τόνισαν ότι δεν έγινε λεπτομερής παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν. Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αίσθηση πως ο χρόνος είναι με το μέρος της, καθώς αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της κατά του Ιράν. Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετοιμάστε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν: Η εντολή που έδωσε ο Τραμπ στο Πεντάγωνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: