Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Τζόνσον: Όργιο φημών για προκήρυξη εκλογών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. EPA, NEIL HALL




Περισσότερο λάδι στη φωτιά της συζήτησης περί πιθανής προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Βρετανία από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έριξε η ανακοίνωση ότι το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται εκτάκτως αργά το απόγευμα σήμερα. Ακόμη και μεθαύριο πιθανόν να προκηρυχτούν εκλογές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Sun.

Συνήθως η εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται την Τρίτη.

Η έκτακτη συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στην προσπάθεια που θα κάνουν από αύριο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές να περάσουν νόμο κατά του Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως αναφέρει  η πολιτική συντάκτης του BBC,  Λώρα Κινσμπεργκ, ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους βουλευτές του να ψηφίσουν για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εφόσον αυτοί καταψηφίσουν στην συνεδρίαση της Βουλής την πολιτική του για το Bfrexit.

“Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί για σήμερα το απόγευμα. Η πραγματική πιθανότητα τώρα είναι ο Τζόνσον να ζητήσει από τους βουλευτές του να ψηφίσουν για εκλογές αυτή την εβδομάδα… Αυτό θα συμβεί εφόσον οι αντάρτες περάσουν τον νόμο – όχι φυσικά αν χάσουν”.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχει προειδοποιήσει τους «αντάρτες» Συντηρητικούς, που υπολογίζονται σε περίπου 20, ότι θα αποπεμφθούν από το κόμμα αν συνταχθούν με την αντιπολίτευση.

Η υλοποίηση αυτής της απειλής θα συνεπαγόταν απώλεια της πλειοψηφίας της μόνο μίας έδρας που έχει στη Βουλή η κυβέρνηση Τζόνσον.

Σε αναμονή η Ιρλανδία

Λίγο πριν γίνει γνωστή η σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωνε πως υπάρχει ακόμη  χρόνος για να κάνει η Βρετανία συγκεκριμένες προτάσεις για το ιρλανδικό σύνορο, αλλά το Δουβλίνο θα περιμένει πρώτα να δει πού θα καταλήξει η “ασταθής” αυτή εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

“Είναι μια πολύ ασταθής και δυναμική κατάσταση. Αυτήν την εβδομάδα συμβαίνουν γεγονότα στην Βουλή των Κοινοτήτων και θα πρέπει να δούμε πού θα καταλήξουν. Θα μπορούσα εύκολα να πάρω μια πρωτοβουλία σήμερα και να δω σε 48 ώρες ότι είναι εντελώς παρωχημένη, επομένως θεωρώ ότι πρέπει να αφήσουμε να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης στο Ουέστμινστερ”, κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Reuters, BBC

Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε σωστικό πλοίο – οι μετανάστες θα αποβιβαστούν σε λιμάνι της Σικελίας

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: