Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί με διαγραφή τους αντάρτες και οδηγεί τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές

File Photo: Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. EPA, UK PARLIAMENTARY




Προειδοποίηση προς τους επίδοξους «αντάρτες» βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα ότι αν συνταχθούν με την αντιπολίτευση στην προσπάθεια να περάσει νόμος κατά του no deal στο Brexit τότε θα αποπεμφθούν από το κόμμα και δε θα τους επιτραπεί να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, απηύθυνε ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης προανήγγειλαν ότι από αύριο που επιστρέφει το κοινοβούλιο από τις θερινές διακοπές θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας των επόμενων ημερών, ώστε να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εμποδίζει το no deal.

Στόχος τους είναι να το επιτύχουν αυτό πριν από την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον αποφάσισε να θέσει το παραπάνω δίλημμα στους βουλευτές που έχουν ταχθεί δημοσίως και κατ’ ιδίαν υπέρ της πρωτοβουλίας των Εργατικών, μετά από συνάντηση που είχε την Κυριακή στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς με συμβούλους του και με τους υπεύθυνους για την κομματική πειθαρχία.

Μάλιστα ακύρωσε συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα με ορισμένους από αυτούς τους κατά βάση φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς «αντάρτες» βουλευτές.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι μια κοινοβουλευτική ανταρσία υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας έναντι των Βρυξελλών.

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση, ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ είπε ότι έρχονται στιγμές που οι πολιτικοί πρέπει να παραμερίζουν το προσωπικό συμφέρον όταν δε συνάδει με το εθνικό.

Η αποπομπή από το κόμμα τουλάχιστον 10-12 βουλευτών που εκτιμάται ότι είναι αποφασισμένοι να αγνοήσουν την απειλή του κ. Τζόνσον θα συνεπαγόταν απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας της μίας έδρας που έχει η κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας. Για πολλούς αναλυτές μία τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε πιο πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών το επόμενο διάστημα.

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός / Βρετανία / Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: