Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε σωστικό πλοίο: αποβιβάστηκαν οι μετανάστες στη Σικελία

Το γερμανικό σωστικό σκάφος Ελεονόρε που κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία. EPA/FRANCESCO RUTA




Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε σήμερα γερμανικό σωστικό σκάφος που μεταφέρει 104 μετανάστες και το οποίο παραβίασε την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα – απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Οι 104 μετανάστες που μετέφερε το πλοίο αποβιβάστηκαν κατόπιν σχετικής άδειας της αστυνομίας στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει το πρωί ότι δόθηκε άδεια στο πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας και να αποβιβάσει τους μετανάστες. Στη συνέχεια επρόκειτο να κατασχεθεί. Όπως και έγινε. Το πλοίο επί οκτώ ημέρες βρισκόταν εκτός ιταλικών υδάτων, αλλά σήμερα το πρωί απέπλευσε για το  λιμάνι Ποτσάλο, στη Σικελία..

Μετά από άδεια της αστυνομίας, 104 μετανάστες που μετέφερε το πλοίο Ελεονόρε αποβιβάστηκαν στη Σικελία.EPA/FRANCESCO RUTA

“Το πλοίο κατασχέθηκε και οι μετανάστες θα αποβιβαστούν γύρω στη μια το μεσημέρι” δήλωσε εκπρόσωπος της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Το Seegezwitscher, ένας λογαριασμός στο Twitter ο οποίος παρέχει πληροφορίες για το Eleonore, επιβεβαίωσε πως η ιταλική οικονομική αστυνομία έδωσε άδεια για την άφιξη του σκάφους στο Ποτσάλο, στη Σικελία.

«Η #GuardiadiFinanza γνωστοποιεί στον καπετάνιο πως το πλοίο μπορεί να φθάσει σε ένα λιμάνι και τα διασωθέντα άτομα μπορούν να αποβιβαστούν. Το πλοίο θα κατασχεθεί στη συνέχεια για περαιτέρω έρευνες», ανέφερε.

Στον ιστότοπο αναρτήθηκαν εικόνες που έδειχναν μια μονάδα της Guardia di Finanza να προσεγγίζει το Eleonore και αξιωματικούς να επιβιβάζονται στο πλοίο για να μιλήσουν με τον καπετάνιο Κλάους Πέτερ Ράις.

Ο καπετάνιος του Ελεονόρε, Κλάους Πέτερ Ράις, σε ανάρτησή του στο Twitter είχε γράψει νωρίτερα ότι η αστυνομία είχε επιβιβαστεί στο σκάφος, αφότου ο ίδιος  αποφάσισε να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα προκειμένου να προστατευθεί το πλοίο από την καταιγίδα.

“Ύστερα από οκτώ ημέρες αναμονής για ένα ασφαλές λιμάνι, ύστερα από αμέτρητες προσπάθειες να πεισθούν τα κράτη να φροντίσουν 104 ανθρώπους, αποφάσισε απόψε ο καιρός”, ήταν το πρώτο tweet του καπετάνιου. “Θέλω να δηλώσω ότι το Ελεονόρε βρίσκεται σε κατάσταση  επείγουσας ανάγκης λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο πλοίο και η οποία απειλεί τη ζωή των επιβαινόντων”.

Το πλοίο λειτουργεί για λογαριασμό της γερμανικής οργάνωσης Mission Lifeline.

Είναι το τελευταίο  από πολλά σωστικά πλοία τα οποία μεταφέροντας μετανάστες από την Αφρική, τους οποίους διέσωσαν στην θάλασσα, επεχείρησαν να αποβιβάσουν τους ανθρώπους αυτούς στην Ιταλία. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λήγκας, Ματέο Σαλβίνι παρέμεινε σταθερός στις απαγορεύσεις του.

“Οι νόμοι και τα σύνορα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Αν κάποιος νομίζω ότι μπορεί να τα αγνοήσει χωρίς συνέπειες, κάνει μεγάλο λάθος… Κάνω και θα συνεχίσω να κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ την Ιταλία”, δήλωσε ο Σαλβίνι αναφερόμενος στο Ελεονόρε.

Με πληροφορίες από Reuters

Η Κίνα απειλεί τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ: Το τέλος είναι κοντά λέει το πρακτορείο Xinhua

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: