Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Κύπρο σε ότι αφορά την παρεμπόδιση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η αναμενόμενη επίσκεψη της Τζειν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, οι εξελίξεις με το ΓεΣΥ και η αντίδραση της ΜΟΚΑΣ σε κριτική για την αποτελεσματικότητά της, είναι μεταξύ των θεμάτων στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

«Βόμβες “κρύβουν” οι Βιομηχανικές περιοχές» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι η προχθεσινή τραγωδία σε εργοστάσιο στον Στρόβολο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτό, ενός εργαζομένου, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα αλλά και τεράστια κενά ασφάλειας στις βιομηχανικές περιοχές. Αλλού γράφει για νέες τουρκικές απειλές και αναφέρεται στη δήλωση του ΥΠΑΜ της Τουρκίας ότι η κατάσταση στην Κύπρο σήμερα είναι η ίδια με εκείνη του 1974 και σε δήλωση του Ερντογάν ότι θα χαλάσει τις παγίδες που στήσαμε εναντίον του στην Αν. Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι την ώρα που η Κύπρος βαλλεται και εκ των έξω αλλά και εκ των έσω για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της αμερικανικής βουλής που παρακολουθεί τα θέματα αυτά, διαπιστώνει, έπειτα από επαφές στη Λευκωσία, ότι τα τελευταία μερικά χρόνια έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο και βελτίωση στα θέματα αυτά.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Κατάσταση επιφυλακής για το ξέπλυμα χρήματος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος καλείται στο επόμενο διάστημα να αποδείξει τον εαυτό της και να μετατρέψει σε περισσότερες πράξεις την εκφρασθείσα πολιτική βούληση – και δέσμευση – για τη λήψη και υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων για να καθαρίσει την εικόνα της σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες, αυτή τη φορά στη Λεμεσό και ότι σταμάτησαν οι εργασίες στην οικοδομή όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο με οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι αντιστέκεται στην παγίδα της διαμόρφωσης σκηνικού έντασης η κυβέρνηση, μια μόλις μέρα πριν την συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ και ότι οι τουρκικές κινήσεις σε ΑΟΖ και περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου βρίσκουν ως απάντηση ήπιους τόνους και επιχειρήματα.

«Έστρωσαν ναρκοπέδιο στη Λουτ» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που γράφει ότι η αποστολή της Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο είχε προς στιγμή δημιουργήσει ελπίδες ότι θα καταφέρει να πετύχει κινητικότητα στο Κυπριακό και να ανοίξει τον δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις αλλά στο σημαντικό εμπόδιο των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και απειλών ήρθε να προστεθεί και το «σόου» Οζερσάι δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αλλού γράφει ότι προίκα δεκάδων εκατομμυρίων σε μεμονωμένα ιδιωτικά τεμάχια/ακίνητα έφερε η επανεκτίμηση ακινήτων σε αξίες 1/1/2018 και ότι παράλληλα καταποντίστηκαν οι αξίες κρατικών τεμαχίων. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι δεκάδες περιπτώσεις νυν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων που κατέθεταν με μεγάλη καθυστέρηση τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και μεμονωμένες περιπτώσεις που παρέλειψαν να το πράξουν για ορισμένα έτη, διαπίστωσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αλλαγές από Δευτέρα σε φάρμακα και ειδικούς γιατρούς» γράφει στο κύριο της θέμα ότι κλείνουν την ερχόμενη Δευτέρα τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ σε πολλά κέντρα υγείας σε όλες τις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο, προσθέτοντας ότι θα είναι επίσης απαραίτητη η προσκόμιση παραπεμπτικού από Προσωπικό Ιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς των νοσηλευτηρίων και των κέντρων υγείας του ΟΚΥπΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ένα χρόνο έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 16 Κύπριοι 25 – 29 χρόνων και ότι σε επτά μόνο μήνες και σε σύνολο 595 υποθέσεων που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 135 κιλά κάνναβης, 60 κιλά ρητίνης κάνναβης, 37 κιλά κοκαΐνης και μικρότερες ποσότητες για άλλα είδη ναρκωτικών. Αλλού η «Χ» γράφει για έντονες αντιδράσεις από ε/κ αλλά και τ/κ κόμματα για την προκλητική ενέργεια Οζερσάι γαι το Βαρώσι.

«Ενοχλημένη η ΜΟΚΑΣ από όσους την αμφισβητούν» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” και γράφει ότι η ΜΟΚΑΣ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χθες για τους υπαινιγμούς ότι δεν μπορεί να διενεργήσει μια αξιόπιστη έρευνα για άρθρο που συνδέει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και το πρώην δικηγορικό του γραφείο με το “Πλυντήριο Τρόικα”. Αλλού γράφει ότι εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή όταν έπεσε από ύψος 10 μέτρων από τη σκαλωσιά στον τέταρτο όροφο κτιρίου που οικοδομείται στη Λινόπετρα. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι η σαραντάχρονη γυναίκα θεωρείται ύποπτη ότι μαχαίρωσε τον 12χρονο γιο της μέχρι θανάτου στη Λευκωσία θα νοσηλευτεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: