Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό και η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η παρέμβαση των ΗΠΑ στo θέμα της ΑΟΖ η απόφαση του ΕΔΑΔ για υπόθεση που αφορά ε/κ περιουσία στο Βαρώσι, η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, είναι μερικά από τα θέματα που φιλοξενούνται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς, η παράδοση της Πλατείας Ελευθερίας πριν τα Χριστούγεννα, η δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στα Λουτρά της Αφροδίτης, η έρευνα της Αστυνομίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έρχεται για Συμφωνία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι αποφασισμένη να επιτύχει τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς έρχεται αυτή τη φορά η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό φρόντισε να διασφαλίσει κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε προχθές το απόγευμα και με τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι περιθώριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου έδωσε το ΕΔΑΔ στην τουρκική πλευρά για να υποβάλει τις παρατηρήσεις της στην υπόθεση που αφορά ε/κ περιουσία στο Βαρώσι, στην οποία το ΕΒΚΑΦ παρουσιάζεται ως ενδιαφερόμενο μέρος. Γράφει, επίσης, για πιο ξεκάθαρη από ποτέ αμερικανική παρέμβαση στα της ΑΟΖ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει προκλητική τη γεώτρηση του Γιαβούζ.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ακόμα το σκέφτονται στη Νομική Υπηρεσία» και γράφει ότι στην υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την οποία κρίνεται η τύχη των ισχυρισμών του τ/κ βακουφικού ιδρύματος , ότι του ανήκει μεγάλο μέρος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η Νομική Υπηρεσία ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δεν φέρνει κάποιο μήνυμα ή κάποια πρόταση με την κάθοδο της στο νησί η Τζέιν Χολ Λουτ. Αλλού γράφει ότι ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αρμόδιοι με την επίτευξη μεγάλης μείωσης στη χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς σε διάστημα ενός χρόνου- από την 1η Ιουλίου του 2018 που έχει τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία για επιβολή ελάχιστης χρέωσης ύψους 0,05 ευρώ συ ΦΠΑ για κάθε σακούλα.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Εκτός κάδρου η Τουρκία» και γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μέχρι και τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να αφήνουν την Τουρκία εκτός του κάδρου. Αλλού γράφει ότι ύστερα από διαδοχικές ανατροπές χρόνων στην παράδοση της Πλατείας Ελευθερίας, τώρα ο στόχος είναι να παραδοθεί πριν τα Χριστούγεννα ώστε να διοργανωθούν εκεί οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Γράφει, επίσης, ότι στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ-τη διάδοχο κατάσταση του Συνεργατισμού-για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζήτησε πρόσφατα η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών της για ποινικά αδικήματα μετά την κατάρρευση του αναφέροντας ότι πρόσφατα στάληκαν κάποια και αναμένονται και άλλα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Συζητούν την κακή κυβερνητική εικόνα» γράφει ότι στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέτει, εκτός ατζέντας, προς συζήτηση τη γενική εικόνα της Κυβέρνησης, εκφράζοντας την απαρέσκεια του προς συγκεκριμένους Υπουργούς και κάνοντας συστάσεις. Αλλού γράφει ότι μεθοδεύσεις για δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στα Λουτρά της Αφροδίτης σε τ/κ τεμάχιο, κατά παράβαση νομοθεσιών και σε περιοχή εντός περιοχής Natura 2000, που αποτελεί ταυτόχρονα Περιοχή Προστασίας της Φύσης, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες, καταγγέλλουν οι Φίλοι του Ακάμα. Γράφει, επίσης, ότι ο αριθμός των θανάτων που σημειώνονται σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ υπολογίζεται σε περίπου 25.000.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ είναι παράνομες», γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν παράνομες τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη βορειοανατολική ακτή της Κύπρου και καλούν τις τουρκικές αρχές να τις σταματήσουν και να απομακρύνουν το γεωτρύπανο από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι μέλος από το ισπανικό γκρουπ «Red Passion» έδωσε παράσταση κατά τη διάρκεια του 50ου Φεστιβάλ λουλουδιών στην πόλη Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Γράφει, επίσης, ότι συνάντηση υψηλού επιπέδου για την κατάρτιση μέτρων καταπολέμησης της παράνομης χρήσης πυροτεχνημάτων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Ρεκόρ κερδών για την πριγκίπισσα των πολυτελών γιοτ», γράφει ότι όσοι απασχολούνται στον κλάδο παραγωγής πολυτελών σκαφών λένε ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να τα πουλήσουν. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη με τον διευθυντή Πολεοδομίας και αναφέρει ότι μειώνονται οι αιτήσεις για ψηλά κτήρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι «φαρμάκι» τα φοιτητικά ενοίκια και στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: