Βαριές κατηγορίες: Aκτιβιστής κατά της Κύπρου για τα “βρώμικα” χρήματα από τη Ρωσία

Ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Bill Browder. Φωτογραφία via You Tube




Ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Bill Browder εντείνει την εκστρατεία του κατά του βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, με καταγγελία που προκάλεσε παρέμβαση των αρχών και ποινική έρευνα, αναφέρει ο δημοσιογράφος Matei Rosca στο Politico.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Ο Browder κατηγόρησε τις αρχές της χώρας ότι προωθούν ξέπλυμα χρήματος μέσω τοπικής ιδιοκτησίας του Ρώσου Dmitry Klyuev, μέλους οργανωμένου εγκλήματος. Υπό κυρώσεις για το οργανωμένο έγκλημα σε ΗΠΑ, Καναδά, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, ο Klyev έχει καταδικαστεί στη Ρωσία για απάτη.

Ο Browder, Βρετανός οικονομολόγος γεννημένος στις ΗΠΑ που διενεργεί από την περασμένη δεκαετία εκστρατεία κατά του Κρεμλίνου και του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος, υποστηρίζει ότι η περίπτωση αποτελεί ένδειξη του πόσο βαθύτερα είναι τα προβλήματα με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο. “Με βάση την εμπειρία μας, το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα έχει πλήρως διεισδύσει στις κυπριακές αρχές επιβολής του νόμου και αυτό είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα”, είπε ο Browder σε συνέντευξη.

Ακτιβιστές και ερευνητές έχουν εδώ και καιρό ταυτοποιήσει την Κύπρο ως σημαντικότατο προορισμό για παράνομα ρωσικά χρήματα και έχουν κατηγορήσει τις κυπριακές αρχές ότι έχουν αποτύχει να καταστείλουν το φαινόμενο. Οι αρχές λένε ότι τα πρόσφατα χρόνια έχουν κάνει βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. “Θεωρώ ότι οι κυπριακές αρχές καλωσορίζουν στην πραγματικότητα παράνομα ρωσικά έσοδα καθώς δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τους δράστες”, είπε ο Browder.

“Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κύπρο ως δούρειο ίππο για να περνά χρήματα στην Ευρώπη. Είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους της Ευρώπης, στην καταπολέμηση του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος.” Ο Browder λέει ότι έχει περιέλθει στην κατοχή του επίσημο έγγραφο που παρέχει αποδείξεις ότι Κύπριος κυβερνητικός υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών βοήθησε τον Klyuev να αγοράσει ένα σπίτι με χρήματα ύποπτης προέλευσης.

Ο Browder έστειλε καταγγελία κατά του δημόσιου υπαλλήλου που ενέκρινε τη συναλλαγή σε πέντε κυπριακές αρχές επιβολής του νόμου στις 2 Ιουλίου αυτού του έτους. Η καταγγελία αναφέρει ότι το 2014 ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, με καθήκον την εξέταση αιτημάτων για αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς, έδωσε οδηγίες στον Klyuev να γράψει ένα σπίτι στο όνομα του γιου του για να μπορέσει να λάβει την κρατική έγκριση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την περίοδο της συναλλαγής υπήρχαν ήδη ενοχοποιητικά στοιχεία και καταδίκες εις βάρος του Klyuev σε ΗΠΑ και Καναδά. Επίσης, ήταν σε εξέλιξη έρευνα στην Κύπρο για τον Klyuev και την οργάνωσή του για μεταβίβαση χρημάτων μέσω τοπικών τραπεζών.

Το Politico δεν κατονομάζει τον εν λόγω δημόσιο υπάλληλο, καθώς οι προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του ήταν ανεπιτυχείς ενόψει της δημοσίευσης του παρόντος άρθρου. Ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν στην διεύθυνση εργασίας του παρέμειναν αναπάντητα και η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει παραθέτοντας την εν εξελίξει έρευνα. Η κυπριακή αστυνομία έχει λάβει την καταγγελία του Browder και έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα, δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η επιστολή του Browder απευθύνθηκε επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, τον επικεφαλής της αρχής κατά της διαφθοράς, στον γενικό εισαγγελέα και στον υπουργό Εσωτερικών. Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τις ευρύτερες κατηγορίες του Browder κατά της κυβέρνησης και των αρχών.

Αντ’ αυτού έστειλε στο Politico ένα έγγραφο που συνοψίζει τις ενέργειες των αρχών της χώρας – νομικό πλαίσιο και υλοποίησή του – κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες και κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τίτλος του κειμένου: Activist financier targets Cyprus over Russian dirty cash

Αδιάντροπη παραδοχή Τατάρ: Παίζουμε το “χαρτί” των Βαρωσίων και της ανατολικής Μεσογείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: