Οι Τούρκοι δεν θα πάρουν τα F-35 ξεκαθάρισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

File Photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ. EPA, MICHAEL REYNOLDS
Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Νωρίτερα ο υποψήφιος του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει ο επόμενος υπουργός άμυνας δήλωσε εκ νέου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει το αμερικανικό προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35 και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο η Μόσχα ξεκίνησε να παραδίδει την περασμένη εβδομάδα.

“Η πολιτική που έχω κοινοποιήσει στον ομόλογό μου, είναι ότι μπορείτε είτε να έχετε το S-400 είτε μπορείτε να έχετε το F-35, δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο”, δήλωσε ο Μαρκ Εσπερ σε ακρόασή του πριν ενημερώσει την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Σημείωσε δε ότι “Η απόκτηση του S-400 υπονομεύει θεμελιωδώς τις δυνατότητες του F-35 και την ικανότητά μας να διατηρήσει αεροπορική υπεροχή”.

Με στοιχεία Reuters , ΑΠΕ

Ο Πομπέο λέει ότι ο Τραμπ θα συμμορφωθεί με τους νόμους: Θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal