Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η σημερινή εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) κυριαρχεί στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην προσφυγή της Νομικής Υπηρεσίας για αθώωση των Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Σαββίδη και η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καλημέρα ΓεΣΥ» γράφει κάνει λόγο για ιστορικές στιγμές, καθώς η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην μεταπολεμική περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σήμερα γεγονός. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Aλλού γράφει ότι θέμα μερικών εβδομάδων είναι η ελεύθερη επικοινωνία στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, αφού έπεσαν οι υπογραφές των παρόχων στις δύο πλευρές με τον ευρωπαϊκό κόμβο.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Μεγάλο το εγχείρημα μεγάλο και το στοίχημα» και αναφέρεται στην πρώτη μέρα εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ σχολιάζοντας πως ένας στόχος που μετρά περισσότερο από 20 χρόνια συζητήσεων, διαβουλεύσεων και πολλές φορές αντιπαραθέσεων παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να αποφευχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι οι χειρισμοί του Γενικού Εισαγγελέα στις τρεις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν χθες σε τελεσίδικη απόφαση αθώωσης των Α. Ηλιάδη και Γ. Κυπρή.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «510.000 πολίτες στο ΓεΣΥ» αναφέρεται στην πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ και σημειώνει ότι μέχρι χθες εγγράφηκαν στο σύστημα 510.000 πολίτες, είχαν συμβληθεί 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 200 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια, με τους αριθμούς να αναμένεται να αυξηθούν. Αλλού αποκαλύπτει την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος διαδέχεται τον Ιωνά Νικολάου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «ΓΕ(ΝΕ)ΣΥ νέας εποχής στην υγεία» και γράφει ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ από σήμερα, παρέχεται φροντίδα υγείας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, εισάγεται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, τα καινοτόμα φάρμακα και ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή παγκόσμια ημέρα του παιδιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες οι συντεχνίες έστειλαν «αυστηρό μήνυμα» στην κυβέρνηση για το θέμα της ρύθμισης ή ποινικοποίησης των απεργιών, αλλά και προειδοποίηση ότι ο μονομερείς κινήσεις του ΔΣ της ΑΗΚ οδηγούν σε εργατική αναταραχή.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Χαστούκι Ανωτάτου στον ΓΕ στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου» αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διατηρήσει την αθωωτική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου για αθώωση των Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή για την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα καθώς ιατροί και πολιτικοί επέμεναν ότι το νέο σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να εφαρμοστεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην δέσμευση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/06/2019 09:14

Η τεχνητή νοημοσύνη προχώρησε … νικάει πλέον και στα ομαδικά online βιντεοπαιγνίδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: