«Ηνίοχος 19» με προκλήσεις για την ΠΑ: To F-35, o “αντίπαλος”, πετά με τα ελληνικά μαχητικά




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Μετάκαυση, κηροζίνη, απογειώσεις, όλες οι αισθήσεις ιπταμένων κι όσων είναι στο έδαφος τεντωμένες. Ο αρχαιοελληνικός “Ηνίοχος” άφησε τον διάδρομο απογείωσης της 117 Πτέρυγας Μάχης και οδηγεί με το άρμα του, τον σχηματισμό από μαχητικά της Ελλάδας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ιταλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  • Ένα σχεδόν 15θήμερο τα «κύματα» των μαχητικών δεν θα σταματήσουν, με ορμητήριο την Ανδραβίδα να ξεχύνονται σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με στοχευμένες κυρίως πτήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, γεγονός που αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα προς τη νευρική Τουρκία η οποία μόλις έχει τελειώσει από μια εκλογική διαδικασία από την οποία μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην έχασε αλλά δέχτηκε σοβαρό πλήγμα.
  • Το τι θα γίνει με τα Τουρκικά F-35 είναι μια υπόθεση που η Αμερική θα κινήσει τα νήματα και θα λάβει εν τέλει την απόφαση για το αν θα προσγειωθούν και πότε στην γειτονική χώρα ή αν θα αποβληθεί από το πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς, για το οποίο ήδη η χώρα του Ισλαμιστή προέδρου, έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση της επόμενης γενιάς μαχητικού, μιας αεροπορικής πολεμικής πλατφόρμας που ξεχωρίζει για το «μυαλό» που διαθέτει ώστε να διατηρήσει την εχθρική αεράμυνα χάρις τις stealth δυνατότητες που έχει.
  • Τα Ιταλικά F-35 που ήδη φιλοξενούνται στην 117 πτέρυγα μάχης της Ανδραβίδας, είναι μια τεράστια πρόκληση για όλους, αλλά κυρίως για τους πολύπειρους Έλληνες ιπταμένους και όχι μόνο. Τα γεράκια της Ελληνικής αεράμυνας που είναι τα μάτια και τ’ αυτιά των πιλότων ή αλλιώς το αόρατο μέλος του σχηματισμού των αεροσκαφών, έχουν έναν επιπλέον ρόλο να κάνουν ένα πολύ σοβαρό check των αποστάσεων που βλέπουν το αεροσκάφος 5ης γενιάς που λόγω των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει συν την σχεδίαση του, διαθέτει σαφή πλεονεκτήματα έναντι όλων των υπόλοιπων μαχητικών.

Η ανάλυση των χειριστών των επίγειων ραντάρ θα είναι πολύ χρήσιμες και αξιόλογες προς μελέτη καθώς μέσα από τις αναλύσεις που μπορούν να κάνουν μέσα από πολλούς συνδυασμούς, θα δώσουν απαντήσεις που αφορούν κυρίως το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς για το οποίο φυσικά η ΠΑ ενδιαφέρεται αλλά προς το παρόν η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους εγχειρήματα.

«Όλα τα μαχητικά θα πολεμήσουν μαζί στον Ηνίοχο»

Κανείς δεν θα κάνει το δικό του κομμάτι υπογραμμίζουν συμμετέχοντες Έλληνες ιπτάμενοι στον Ηνίοχο, όλα τα μαχητικά θα πολεμήσουν μαζί. Το F-35 είναι το stealth, όμως πρέπει να υπάρχουν αεροσκάφη που να παρέχουν την μάζα πυρός.

  • Το F-35 θα κάνει ένα χειρουργικό χτύπημα, όμως για ν’ ανοίξει αυτός ο δρόμος είναι απαραίτητη η μάζα πυρός κι’ αυτό επιτυγχάνεται από τα αεροσκάφη 4ης γενιάς. Το Link 16 επιτρέπει τις τακτικές επικοινωνίας, ο συντονισμός όμως στον αέρα είναι αυτή τη στιγμή η πρόκληση που υπάρχει, δηλαδή το πώς θα λειτουργήσει η διαλειτουργικότητα 5ης και 4ης γενιάς και ο Ηνίοχος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει αυτό ακριβώς διότι συμμετέχουν 5ης, 4ης 3ης γενιάς αεροσκάφη και τους βάζουμε όλους μαζί να πολεμήσουν δεν θα είναι ξέχωρα.
  • Το 5ης γενιάς θα δώσει αυτή τη στιγμή την ευκαιρία στους άλλους να τους μεταδίδει πληροφορίες, με όποιον τρόπο μπορεί να τις περάσει και όλα τα υπόλοιπα διαθέτουν την μάζα και γκάμα πυρός ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Για να παραμένει stealth το Ιταλικό αεροσκάφος, δεν μπορεί να έχει εξωτερικά φορτία, άρα ουσιαστικά, ανοίγει τον δρόμο το F-35 και μπαίνουν οι υπόλοιποι για την μάζα πυρός που χρειάζεται, εξήγησε ιπτάμενος.
  • Ο δυνητικός αντίπαλος των Ελλήνων αεροπόρων στο Αιγαίο αν κι εφόσον αποκτηθούν κάποια στιγμή από την γείτονα Τουρκία τα παραγγελθέντα F-35 ή μέρος του στόλου 5ης γενιάς, σίγουρα είναι μια πρόκληση για τους ίδιους κι ένα δυνατό crash test πάνω σε τεχνικά αλλά και θέματα επικοινωνίας.

Μπορεί τα αεροσκάφη F-35 να διαθέτουν το Link 16, το οποίο υπάρχει και στα μαχητικά 4ης γενιάς που παίρνουν μέρος στον Ηνίοχο γεγονός που επιτρέπει τις μεταξύ τους συνομιλίες και μεταφορά δεδομένων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η 5η γενιά εξέρχεται των στενών ορίων που θέτουν οι εθνικές ασκήσεις, λαμβάνοντας μέρος στην άσκηση σταθμό στα αεροπορικά δρώμενα που καθιέρωσε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

  • Το F-35A της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως λένε έμπειροι ιπτάμενοι από την χώρα μας, πρόκειται να λειτουργήσει κατά την άσκηση και ως μια αυτονομημένη αεροπορική πλατφόρμα, εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες τους, κυρίως την χαμηλή ορατότητά τους ως stealth, όμως θα παίξει τον ρόλο του «από μηχανής Θεού», κάτι σαν ελεύθερος σκοπευτής.
  • Πάντως ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, σ’ ότι αφορά την άσκηση Ηνίοχος σημείωναν πως η τεχνογνωσία, η επίπονη δουλειά, αλλά και η διεθνής αναγνώριση των Ελληνικών φτερών έχουν κάνει τον διεθνή παράγοντα να υποκλιθεί και να θέλει να βρίσκεται σ’ αυτή την άσκηση η οποία ειδικά φέτος παίζει καθοριστικό ρόλο, σ’ ένα θέατρο αεροπορικών γυμνασίων πρόκληση για τις συμμαχικές χώρες που λαμβάνουν μέρος.

Σε ελεύθερη μετάφραση, εκείνο που μπορεί κανείς να καταλάβει είναι πως πολλά από τα σενάρια που έχουν αναλυθεί σε ένα πεδίο, όπως αυτό της ανατολικής Μεσογείου, προσαρμόζονται στον αεροπορικό σχεδιασμό ώστε να κλείσει ένας εκπαιδευτικός κύκλος που κάνει πολλές φορές focus στο ενεργειακό περιβάλλον, με την Ελλάδα έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα που αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει μέσα από την μεγάλη φαρέτρα της εμπειρίας των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ηνίοχος ως πρόκληση διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα αναφερθήκαμε στη συμμετοχή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων από Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες ως «JTAC», δηλαδή τα τμήματα εκείνα που από το έδαφος, μεταφέρθηκαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και δίνουν προς τους ιπταμένους δεδομένα για να χτυπηθούν στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος.

  • Εκτός από αυτό τον ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και σε προγενέστερους «Ηνιόχους», αποστολές έχουν λάβει και οι σπεσιαλίστες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, θα παίξουν έναν ξεχωριστό ρόλο, όπως τους αρμόζει σε πολυποίκιλα ειδικά σενάρια τα οποία θα συνδυάζονται με τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε, πως σε προηγούμενο Ηνίοχο, το ΕΤΑ είχε εκτελέσει άλμα με χρήση οξυγόνου από πολύ μεγάλο ύψος, επιτρέποντας έτσι στα τμήματα που ασκήθηκαν να πραγματοποιήσουν ένα πολύωρο ταξίδι με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης που προσομοίαζε ουσιαστικά μια εις βάθος διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

  • Ενεργό ρόλο θα έχει και η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελώντας σενάρια C-SAR,δηλαδή διείσδυσης πίσω από τις γραμμές του εχθρού για επαναπροώθηση ιπταμένου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του σε εχθρικό έδαφος.

Για τις ανάγκες του Ηνίοχου έχει ενεργοποιηθεί και το Πολεμικό ναυτικό, ήδη αρματαγωγό βρίσκεται κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, ενώ κι άλλες ναυτικές μονάδες θα έχουν την ευκαιρία να «κλειδώσουν» στα δικά τους ραντάρ και όπλα τα συμμαχικά αεροσκάφη κατά την εκτέλεση γυμνασίων εγγύς αεροπορικής προστασίας.

Τα «κλειδιά» για όλο το Αιγαίο ζητά η Άγκυρα: Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι στο επίκεντρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: