Ώρα αποφάσεων για τις Ειδικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αναμένουν…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μια από τις Νατοϊκές απαιτήσεις που ολοένα πλησιάζει προς τον χρόνο «μηδέν»- αν και υπάρχει ακόμη το περιθώριο- είναι η συγκέντρωση των Ειδικών Δυνάμεων υπό κεντρική Διοίκηση κι όχι να βρίσκονται στα επιτελεία.

  • Η Αμερικανική πλευρά πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Ελληνικό πεντάγωνο, από την αρχή του νέου εγχειρήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτησε να συγκεντρώσουν κάτω από ενιαία Διοίκηση τις Ειδικές Επιχειρήσεις. Γι’ αυτό παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται αυτές τις προσπάθειες.
  • Επιπλέον, η πλευρά πέρα από τον Ατλαντικό, φέρεται να έχει σημειώσει ότι εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και περάσει τα «crash test», η νεοσυσταθείσα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα έχει να λαμβάνει, ίσως και πολλά περισσότερα, απ’ όσα η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που τουλάχιστον σε εξοπλιστικό επίπεδο, πλέον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό άλλωστε φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κατά την τελευταία κοινή αντιτρομοκρατική άσκηση, της Ελλάδας και της Αμερικής, που είχε γίνει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο ίδιος ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάϊατ, μαζί με Αξιωματούχους των ΗΠΑ, δώρισαν προς τα «βατράχια» της ΜΥΑ του ΛΣ, ότι πιο εξελιγμένο κυκλοφορεί στις τάξεις των Ειδικών Επιχειρήσεων, μέχρι και πανάκριβα πλωτά μέσα, με βαρύ οπλισμό ικανό ν’ αντεπεξέλθει στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι στις κοινές ασκήσεις ανάμεσα σε τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στη Σούδα, είχαν ενταχθεί και οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος.

Πάντως και ο Έλληνας υπουργός, από την θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ που κατείχε, δεν ήταν λίγες οι συζητήσεις που είχε κάνει με τον Αμερικανό ομόλογό του για το θέμα αυτό, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθούν ακόμη και πιθανές παραλαβές ιπτάμενων μέσων ειδικών επιχειρήσεων, από τη στιγμή που τα πανάκριβα ΝΗ-90, με διαμόρφωση γι’ αυτού του είδους τις αποστολές, «καταναλώνονται» όταν πετούν- μιας και δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα το πρόβλημα υποστήριξης- σε αεροδιακομιδές από το αεροδρόμιο της Σύρου.

  • Εν αναμονή της τελικής υπογραφής…. ακόμα

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα υπήρξαν πληροφορίες πως γι’ αυτή τη μετεξέλιξη δεν είναι λίγες οι σφοδρές αντιδράσεις, ακόμη κι από τη νυν ηγεσία του ΓΕΣ κάτι όμως που ο Στρατηγός Καμπάς σύμφωνα με ανώτατες πηγές, διέψευσε σημειώνοντας ότι εφόσον είναι μια απόφαση του υπουργού, δεν γίνεται να μη συναινεί κι από τη στιγμή που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι αντιδράσεις όμως υπήρχαν πριν από τις τελευταίες και προ τελευταίας κρίσεις, παρά το γεγονός πως είναι μια νατοϊκή υποχρέωση.

Δεύτερον αποτελεί ένα από τα σχέδια του ίδιου του Ευάγγελου Αποστολάκη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και υπέρ της διακλαδικότητας και,

Τρίτον θεωρείται αναγκαίο καθώς νέο μοντέλο στις Ειδικές Δυνάμεις έχει να φανεί ίσως από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, πιθανό και παλαιότερα, έλεγαν με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές.

  • Οι ίδιες πηγές ήταν μάλιστα κατηγορηματικές, πως οι Ειδικές Δυνάμεις πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις και να πάψουν ν’ αναλώνονται με πολλές φορές άσκοπες επιδείξεις προς αλλοδαπούς Αξιωματούχους που επισκέπτονται τη χώρα μας και να κοιτάξουν την πρόοδο, αλλά αυτό τον δρόμο μπορεί να τον χαράξει μόνο η ηγεσία.
Φωτογραφία, πηγή, @US_SOCEUR
  • Πόσες φορές έχει τονιστεί μάλιστα από ανωτάτους πως δεν είναι δυνατό για παράδειγμα οι Πεζοναύτες να πραγματοποιούν απόβαση σε ακτή με μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται απίστευτο τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων να μένουν πίσω σε συστήματα επικοινωνίας που όταν δρουν μακριά από βάσεις, το Α και το Ω ή και πλεονέκτημα είναι να υπάρχει άμεση εικόνα και ήχος με το κέντρο επιχειρήσεων.

Ο Ελληνικός σχεδιασμός για Ειδικές Επιχειρήσεις, ξεκίνησε πριν αρκετό χρονικό διάστημα, όμως η ολοκλήρωσή του, περνά από αγκάθια. Ο νυν υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, από την θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μαζί με τον πρώην Υπαρχηγό του, Αντιστράτηγο (Καταδρομέα και Βατραχάνθρωπο) Κωνσταντίνο Φλώρο εργάστηκαν στενά για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Και ο λόγος είναι οι προκλήσεις που ανοίγονται για την χώρα μας, αν αναλογίσει κανείς τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές που τυγχάνουν στην ευρύτερη περιοχή, με την Ελλάδα να δέχεται μάλιστα το «δαχτυλίδι» του πυλώνα σταθερότητας ακόμη κι’ από τις Ηνωμένες πολιτείες κάτι που επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία Αμερικανοί Αξιωματούχοι.

Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” ξεκίνησε: Κινήσεις τουρκικών πλοίων σε Χίο, Ρόδο και παραβιάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: