Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” ξεκίνησε: Κινήσεις τουρκικών πλοίων σε Χίο, Ρόδο και παραβιάσεις




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε κάθε μεγάλη άσκηση υπάρχει ο λεγόμενος «αντικειμενικός σκοπός». Όμως από νωρίς το πρωί έχει φανεί ξεκάθαρα πως για την «Γαλάζια Πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν, αυτός ο σκοπός μάλλον είναι το επικοινωνιακό show και τίποτα περισσότερο από τη στιγμή που τακτικό επίπεδο σε βάθος, δεν φαίνεται να υπάρχει.

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, από το Ναύσταθμο Γιολτζούκ- που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, τα ξημερώματα, επιβιβάστηκαν περίπου 30 Τούρκοι δημοσιογράφοι σε πλοία του Τουρκικού στόλου.

Άλλοι 15 εκπρόσωποι του Τουρκικού τύπου, ανέβηκαν στα Τουρκικά καράβια από το Ναύσταθμο του Ακσάζ που βρίσκεται βόρεια της Ρόδου.

Όμως κι από το Ναύσταθμο της Αττάλειας είχαμε την ίδια κίνηση κι εκεί μάλιστα βρέθηκαν και τηλεοπτικά συνεργεία από ξένα μέσα, τουλάχιστον επτά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι περίπου 60 συνολικά δημοσιογράφοι με drone, Live U και κάθε είδους τηλεοπτικό τεχνολογικό επίτευγμα, έχουν προσκολληθεί δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας που ξεκίνησαν να ασκούνται το πρώτο 24ωρο.

Άλλωστε αν έχει παρακολουθήσει κανείς τα Τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, οι περισσότερες εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων ήταν σε μόνιμη ζωντανή σύνδεση με δημοσιογράφους πάνω από πλοία της Τουρκικής αρμάδας.

Στους ίδιους ρυθμούς, της Γαλάζιας Πατρίδας, κινούνται και οι επίσημοι λογαριασμοί Τουρκικών οργανισμών που έχουν κατακλειστεί με video και φωτογραφικό υλικό από τον απόπλου κι όχι μόνο μονάδων επιφανείας του στόλου.

Που βρίσκονται οι δυνάμεις της Τουρκίας

Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν ελάχιστες μονάδες επιφανείας του Τουρκικού στόλου, το ίδιο και στο Κεντρικό που οι περισσότερες είναι κοντά στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, όπως υπολόγιζαν από την αρχή ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, παρατηρείται από νωρίς νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία αναπτύσσεται προς το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου και προς την Αν. Μεσόγειο. Είναι άλλωστε τα σημεία που ο Χουλουσί Ακάρ επέμεινε πολύ μέσω των χαρτών που έδειχνε και ονομάτιζε ως Γαλάζια Πατρίδα, όπως και την Κρήτη που προς στιγμή δεν έχουν σε καμία περίπτωση πλησιάσει οι τουρκικές δυνάμεις.

Επιπλέον στελέχη του ΠΝ σημείωναν πως ο Αίολος δεν είναι σύμμαχος αυτές τις πρώτες ώρες για την Τουρκική άσκηση μιας και ο κυματισμός ξεπερνά τα δυο μέτρα, με τα μποφόρ να φτάνουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο τα πέντε και στο Νοτιοανατολικό να ξεπερνούν τα έξι.

Πάντως σε κάθε περίπτωση την πρώτη μέρα της άσκησης μόνο στον Εθνικό Εναέριο χώρο φάνηκαν «ζωηροί» οι γείτονές μας με διψήφιο αριθμό παραβιάσεων οι οποίες όμως καταγράφηκαν (οι 29 από τις 38) από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Τα 103 πλοία που είναι περίπου 40

Πάντως και ο αριθμός των πλοίων που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας δεν είναι ο πραγματικός κι αυτό διασταυρώνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τόσο από τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης του Ελληνικού πεντάγωνου, όσο από τα εκατοντάδες μάτια των στελεχών των ΕΔ που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο.

Ο αριθμός 103 από τα περίπου 40 πολεμικά πλοία απέχει κατά πολύ, ακόμη κι αν προσθέσει κανείς τα περιπολικά της Τουρκικής ακτοφυλακής που συμμετέχουν.

Η Τουρκία έκανε τα 35 και κάτι πλοία 120 για τη Γαλάζια Πατρίδα: Ξεκινούν οι απειλές του Ταγίπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: