Η Τράπεζα της Ρωσίας διαψεύδει φήμες περί φύλαξης χρυσού της Βενεζουέλας

File Photo: Άποψη του κτηριακού συγκροτήματος του Κρεμλίνου στη Μόσχα. EPA, MAXIM SHIPENKOV
Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, χαρακτήρισε τις πληροφορίες που επικαλούνται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τις οποίες τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας φυλάσσονται στην Ρωσία, ως μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα.

«Αυτές οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε η Ναμπιούλινα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της έθεσαν οι δημοσιογράφοι στο περιθώριο της συνάντησης της Ένωσης τραπεζών της Ρωσίας.

  • Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας διέψευσε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιλούσαν για μια περίεργη πτήση αεροσκάφους που απογειώθηκε την Δευτέρα από την Μόσχα με προορισμό το Καράκας, το οποίο μετέφερε είκοσι τόνους χρυσού από τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας που λέγεται ότι φυλάσσονται στην Μόσχα.

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία είχε γράψει την Δευτέρα για ένα ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε είκοσι τόνους χρυσού, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «η Χρυσή πτήση» και υπότιτλο «Στην Βενεζουέλα, προσγειώθηκε εμπορικό αεροσκάφος Boeing, μετά από ενδιάμεσες στάσεις σε Ντουμπάι και Μαρόκο. Και ο Μαδούρο απόκτησε αίφνης πολλά χρήματα», αναφέρεται σε ένα δεύτερο εμπορικό αεροσκάφος Boeing 757, το οποίο αναχώρησε την Τρίτη από την Μόσχα με προορισμό το Καράκας.

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το αεροσκάφος αναχώρησε με τον χρυσό που φυλάσσεται στην Μόσχα, το οποίο προσγειώθηκε στον Ντουμπάι, όπου στο αεροδρόμιο ο χρυσός αντικαταστάθηκε με κοντέινερ που περιείχαν σε μετρητά 1,2 δισ. ευρώ, και με αυτά τα χρήματα το αεροσκάφος έφθασε στην Βενεζουέλα.

Η ασυνήθιστη αυτή άφιξη του ρωσικού αεροσκάφους στο Καράκας, τροφοδότησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Βενεζουέλα με διάφορες φήμες μετά την υποστήριξη του Κρεμλίνου προς τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, πολλές από τις οποίες έλεγαν ότι με το αεροσκάφος έφθασαν μισθοφόροι, ή ότι ήρθε για να φυγαδεύσει τον Μαδούρο στην εξορία, ή ότι μετέφερε χρυσό. Ωστόσο καμία από τις φήμες αυτές δεν βασίζονταν σε σοβαρά στοιχεία, ώστε να επιβεβαιωθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS
31/01/2019 16:41

Άνοιγμα στις αμερικανικές βιομηχανίες απαιτεί ο Τραμπ για να κλείσει το deal με την Κίνα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal