“Ήξεις αφήξεις” Τραμπ για το deal με την Κίνα: Ή θα είναι “μεγάλη” συμφωνία ή θα αναβληθεί




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι είτε θα συνάψει μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Κίνα ή θα την «αναβάλει», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφερόταν.

  • «Δεν θα είναι μια μικρή συμφωνία με την Κίνα. Αυτό, είτε θα είναι μια πολύ μεγάλη συμφωνία είτε θα είναι μια συμφωνία, την οποία απλά θα αναβάλουμε για λίγο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Άνοιγμα κινεζικών αγορών στις αμερικανικές βιομηχανίες

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα εκτός και αν το Πεκίνο ανοίξει τις αγορές του στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον κατασκευαστικό τομέα, τη γεωργία και άλλες βιομηχανίες.

  • “Αναμένουμε από την Κίνα να ανοίξει τις Αγορές της όχι μόνο στις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, που το κάνει τώρα, αλλά επίσης και στους Κατασκευαστές μας, τους Αγρότες και άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Χωρίς αυτό μια συμφωνία θα ήταν απαράδεκτη”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς ολοκληρώνονται στην Ουάσινγκτον οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

“Πρώιμη” αισιοδοξία Τραμπ;

Είχε προηγηθεί η αισιόδοξη στάση του Προέδρου Τραμπ νωρίτερα σήμερα για τις εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου με Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον ωστόσο είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία έως ότου συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγνκ.

Ο Τραμπ αναμενόταν να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε στον Λευκό Οίκο καθώς ολοκληρώνονται σήμερα οι συνομιλίες.

«Οι βασικοί διαπραγματευτές της Κίνας για το εμπόριο βρίσκονται σε συνάντηση στις ΗΠΑ με τους εκπροσώπους μας. Οι συναντήσεις προχωρούν καλά, με καλές προθέσεις και πνεύμα και από τις δύο πλευρές», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία έως ότου ο φίλος μου πρόεδρος Σι και εγώ συναντηθούμε στο άμεσο μέλλον για να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε κάποια μακροχρόνια και δυσκολότερα σημεία.»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές εργάζονται για να ολοκληρώσουν μια συμφωνία, ενώ δεν θα υπάρχει «ΤΙΠΟΤΑ άλυτο στο τραπέζι» έως την προθεσμία της 1ης Μαρτίου στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από τα ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προετοιμάζεται για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο Λευκός Οίκος, γράφει το Politico

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: