Η “Αλλαγή” στις χώρες επέρχεται μέσα από τις απαντήσεις του κόσμου, όχι μέσα από λόγια!




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Η κάθε ψήφος ισοδυναμεί με ένα “θέλω”. Αυτά τα θέλω καλείται να στηρίξει ο κάθε εκλεγμένος πολιτικός, η κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενη κυβέρνηση. Πόσοι το πράττουν; Πόσοι είναι “πολιτικά ορθοί”;

Την απάντηση στο κάθε ερώτημα δεν την κατέχω ούτε εγώ, ούτε ο Α ή ο Β από μόνοι μας. Την απάντηση την κατέχουμε όλοι μαζί.  Με βάση αυτό το “κεντρικό” ερώτημα, η (μη) ψήφος έχει δυο κύριους άξονες: α) ψηφίζω/εκλέγω γιατί αναγνωρίζω τα όσα έγιναν (ως τώρα) ή β) (δεν) ψηφίζω γιατί θέλω “αλλαγή”.

Λόγω της σοβαρότητας του πιο πάνω θέματος, και δεδομένης της παγκόσμιας “πολιτικής αναταραχής” σε ότι αφορά τον συθέμελο κλονισμό πολιτικών αρχών, αξιών και εννοιών, μέσα από πανεπιστημιακές έρευνες επιχειρώ να μετρήσω ποια είναι αυτά τα βασικά στοιχεία που θα μπορούσε ένας πολιτικός ή μια κυβέρνηση να λάβει υπόψιν για να επιφέρει την “αλλαγή”, να “τιμήσει” δηλαδή τον πολίτη της, αξιοποιώντας μοντέλο μέτρησης (“δικοίκησης), που θεώρησα καθήκον μου να “δοκιμάσω” και στην πατρίδα μας, την Κύπρο (αντλώντας κάποια από τα στοιχεία αυτού, όπως θα φανεί πιο κάτω). Δεν θα σταθώ σε στατιστικούς και ακαδημαϊκούς όρους, δεν χρειάζεται.

Εκείνο που χρειάζεται να δούμε είναι αν και σε ποιο βαθμό η επανεκλεγείσα κυβέρνηση Αναστασιάδη επιτυγχάνει την “αλλαγή”. Τα ερωτήματα βασίστηκαν σε πέντε παράγοντες συγκεκριμένου μοντέλου μέτρησης της “Aλλαγής” (ADKAR), όπως φαίνεται πιο κάτω (όλη η ανάλυση της έρευνας εδώ):

Με βάση τις απαντήσει των Κυπρίων συμπατριωτών μας, διαφάνηκε ότι:

  • Ο βαθμός που επιτυγχάνεται “ενημέρωση” από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε σχέση με την ανάγκη για αλλαγή (Awareness) κυμάνθηκε στο 37%%. (Δηλαδή, 37 στους 100 συμπατριώτες μας ασπάζονται κάτι τέτοιο).
  • Ο βαθμός που η Κυπριακή Κυβέρνηση επιτυγχάνει να δημιουργήσει την “επιθυμία” (Desire) για αλλαγή κυμάνθηκε στο 39%.
  • Ο βαθμός που η Κυπριακή Κυβέρνηση ενισχύει και ενθαρρύνει την “γνώση” (Knowledge) προς την κατεύθυνση της αλλαγής κυμάνθηκε στο 35%.
  • Ο βαθμός “ικανότητας” (Ability) της Κυπριακής Κυβέρνησης να επιφέρει την αλλαγή κυμάνθηκε στο 43%.
  • Ο βαθμός ενδυνάμωσης και/ή “ενίσχυσης” των διαδικασιών (Reinforcement) που οδηγούν στην αλλαγή από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης κυμάνθηκε στο 36%.
  • Τέλος, σε μια προσπάθεια να μετρηθεί ο “βαθμός ικανοποίησης” των Κυπρίων σε σχέση με την συνολική “απόδοση” της Κυπριακής Κυβέρνησης για “αλλαγή”, το ποσοστό κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με τα πιο πάνω (36%).

Σίγουρα θα διερωτώνται πολλοί πώς κατάφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επανεκλεγεί με βάση και τα πιο πάνω στοιχεία. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες:

  • α) Τα ποσοστά που φαίνονται πιο πάνω εκπροσωπούν αποκλειστικά και μόνον τις ικανότητες της κυβέρνησης Αναστασιάδη να προωθήσει την επαν-εκλογή του, και
  • β) ο Πρόεδρος Νίκος έχει καταφέρει να πωλήσει το “προϊόν” του στον κόσμο με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές προσέγγισης (Σχετικό άρθρο).

Με βάση και τα πιο πάνω στοιχεία, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη καλείται να λάβει σοβαρά υπόψιν τα πιο κάτω:

  • Καλείται να “ακούσει” τι πραγματικά σκέφτεται ο μέσος Κύπριος Πολίτης, ο οποίος έχει ανάγκη να ενημερώνεται, έχει ανάγκη να νιώσει πραγματική “αλλαγή” (και όχι απλά να ακούει δεξιά και αριστερά για αριθμούς, χωρίς να ξέρει τι ισχύει και τι όχι), έχει ανάγκη να “μάθει” όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που τον αφορούν, είτε αυτό ονομάζεται “Κυπριακό Πρόβλημα”, είτε “Κυπριακή Οικονομία”, είτε “Καταρράκωση Θεσμών”, κ.λπ.
  • Η συχνότερη και πιο άμεση επαφή του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κόσμο και η παράθεση πραγματικών και “πέραν πάσης αμφισβήτησης” στοιχείων και γεγονότων, επιβάλλεται.

Τα πιο πάνω ευρήματα φαίνονται και είναι απλά. “Ο Δρόμος προς την Αλλαγή” όμως, δεν φαίνεται και τόσο απλός. Η επιβεβαίωση της (όποιας) “Αλλαγής” επέρχεται μέσα από τις απαντήσεις του κόσμου, όχι μέσα από λόγια!

Νίκος Αντωνιάδης (D.B.A.)
Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ (CUNY / CSI)
Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ
Συντάκτης ikypros.com και LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

Το χρώμα του ροδιού: Η Μεσόγειος σείεται με πολεμικά πλοία, μυρίζει μπαρούτι, όχι αέριο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: