Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εκπαίδευσης και οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης, η σημερινή τελευταία μέρα του Συνεργατισμού και τα όσα ακούστηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Οι πρώτες ρωγμές στους κόλπους των εκπαιδευτικών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία των δασκάλων και η Αλλαγή των καθηγητών διαφώνησαν με ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ αντίστοιχα. Αλλού, γράφει για τις χθεσινές καταθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό του Γιάννου Σταυρινίδη και του Χαράλαμπου Χριστοδουλίδη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμα της `Κίπρις” ότι συνελήφθη Τουρκοκύπριος στα κατεχόμενα για κατασκοπεία υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σήμερα ανακοινώνουν μέτρα στην εκπαίδευση», γράφει πως παρά το έντονο παρασκήνιο σε πολλά μέτωπα, η κρίση στην εκπαίδευση καλά κρατεί και οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν τα πρώτα μέτρα. Αλλού, γράφει πως ο Διευθυντής Στρατηγικής της ΣΚΤ Γιάννος Σταυρινίδης είπε πως «διορθώναμε εν πτήσει αεροπλάνο» για να περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε η Συνεργατική στη σημερινή κατάσταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζητούν μεταρρυθμίσεις στα κατεχόμενα.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Παραδίδει σήμερα τα κλειδιά», γράφει για `τέλος εποχής για το Συνεργατισμό` στην Κύπρο και για `νέα μέρα` που ξεκινά σήμερα για την Ελληνική Τράπεζα. Αλλού, γράφει πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν 332 προαγωγές υπαξιωματικών στην ΕΦ. Σε άλλο θέμα, γράφει πως η Λευκωσία έθεσε όρους για τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα Άμυνας της ΕΕ Pesco.

«Βάφτισαν νέες τις παλαιές τους προτάσεις», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Χαραυγής», η οποία γράφει πως στην κρίση της εκπαίδευσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέφερε σε περιτύλιγμα την πρότασή του χωρίς να διαφοροποιείται η ουσία. Σε άλλο θέμα γράφει για τις καταθέσεις χθες στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό και πως σύμφωνα με τον Γιάννο Σταυρινίδη «κρατούσαν τον Συνεργατισμό από το λαιμό». Αλλού, γράφει για τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στην Κύπρο και πως το κοινωνικό στίγμα που βαραίνει τους πρώην χρήστες ναρκωτικών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΗΒ συζητά κατασκευή λιμανιού στο Ακρωτήρι λόγω Brexit», γράφει πως η Βρετανία ετοιμάζει σχέδια για κατασκευή ενός λιμανιού στο Ακρωτήρι σε περίπτωση Brexit ώστε να εξυπηρετεί τη στρατιωτική της βάση χωρίς την ανάγκη μια εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή κατάθεση στην Επιτροπή για το Συνεργατισμό του Γιάννου Σταυρινίδη ότι η διάσωση της Συνεργατικής ήταν μια “αδύνατη αποστολή”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κράτος έχει ακόμα τη θέληση να κλείσει συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Κυβέρνηση αυταρχισμού και ετσιθελισμού», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί τετελεσμένα και στο τέλος καλεί κόμματα και λαό να επιλέξουν μεταξύ του χειρότερου και του πιο χειρότερου, και προσθέτει πως στόχος τους είναι η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αλλού, γράφει πως ξαναζεσταμένο φαγητό αποτελεί η ” περιβόητη πρόταση” του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού, γράφει ότι ζητείται ελπίς για μια κανονική ζωή καθώς «Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ ρήμαξαν τις ζωές των πολιτών».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπό τον τίτλο “Πράματα και θάματα στην Κύπρο του 2018” γράφει πως στην Κύπρο επικρατεί πλήρης ατιμωρησία με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται πράματα και θάματα αλλά να μην προκαλείται καμία αντίδραση. Σε άλλο θέμα γράφει πως καθημερινή είναι η πτώση της τουρκικής λίρας. Αλλού αναφέρει πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες έχει πέσει κάτω από τα σημεία που βρισκόταν το 2013.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
31/08/2018 08:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: