Σε κίνδυνο η “Συμφωνία” των Πρεσπών από τον άγριο καυγά του Ιβάνοφ με τον Ζόραν Ζάεφ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Πολεμικό» χαρακτηρίζεται πλέον το κλίμα μεταξύ του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ και του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς τις τελευταίες ημέρες ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Η σύγκρουση έλαβε πλέον πολύ άσχημη πορεία και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο αυτή καθ’ αυτή η «Συμφωνία των Πρεσπών» που υπέγραψαν οι υπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η μετάθεση από τον κ. Ζάεφ της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος, προς το τέλος του χρόνου, αν και αλλάζει συχνά την απόφασή του, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πηγές, με τα σημερινά δεδομένα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα μπορούσε να ηττηθεί στο δημοψήφισμα, το οποίο ούτε ο ίδιος γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί.

Αρχικά μίλησε για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ενώ στη συνέχεια μίλησε για πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στο τέλος του χρόνου. Εάν δεν γίνει στις αρχές του φθινοπώρου, τότε θα μπορέσει να πάρει «ανάσα» και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει μαζική επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εθνικιστικές δυνάμεις, που ελέγχει η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η ακροδεξιά.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μίλησε στο βουλγαρικό πρακτορείο BGLES στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Σόφια.

Υποστήριξε ότι ο κ. Ιβάνοφ δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Εάν, τόνισε, ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν υπογράψει και πάλι τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα τότε υπάρχει και το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή στις αρχές Οκτωβρίου.

  • «Οι πολιτικοί», σημείωσε ο κ. Ζάεφ, «θα πρέπει να σέβονται τη γνώμη του λαού. Αυτός που πρέπει να ψηφίσει, θα ψηφίσει και αυτός που πρέπει να υπογράψει, θα υπογράψει, γι’ αυτό υπηρετούμε τους πολίτες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων:

  • «Ο Ιβάνοφ δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Αν δεν την υπογράψει τώρα (την συμφωνία), θα πρέπει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει μομφή κατά του προέδρου, στην περίπτωση που δεν υπογράψει την συμφωνία, ο κ. Ζάεφ δεν έκρυψε τα λόγια του.

Απάντησε ότι όλες οι επιλογές είναι δυνατές και επανέλαβε ότι ο μοναδικός δρόμος για την χώρα του είναι η ισότιμη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, αυτό πιστεύει -όπως είπε- και η πλειοψηφία των πολιτών των Σκοπίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ιβανοφ χαρακτήρισε ψεύτη τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι απορρίπτει τις απειλές και τους εκβιασμούς για να αλλάξει τη θέση του και να αποδεχθεί την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΩ

Ο απόλυτος διχασμός κυριαρχεί στα Σκόπια: Ψεύτης ο Ζόραν Ζάεφ λέει ο Πρόεδρος Ιβάνοφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: