Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επέτειος του πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Μακαρίου, το Κυπριακό και οι διεργασίες ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, η αναστάτωση στην παιδεία, οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων, οι αυξήσεις στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στη Λευκωσία, τα θέματα τουρισμού, αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν τη Λάρνακα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ανανέωση μεν, αναθεώρηση δε» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι την επόμενη ανανέωση και άνοιγμα οδοφραγμάτων. Επίσης, γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θέτει θέμα επανεξέτασης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με την Κυβέρνηση να απαντά ότι όσο υπάρχει κατοχικός στρατός πρέπει να υπάρχει και η ειρηνευτική δύναμη. Επίσης γράφει ότι έρχονται αυξήσεις φωτιά στα σκύβαλα των Δήμων Λευκωσίας.

«Quo vadis Cyprus? Η ώρα της επιλογής» είναι ο τίτλος του «Πολίτη» ο οποίος γράφει στο πρώτο του θέμα ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στα στρατόπεδα ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας ενώ προσθέτει ότι όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καλείται να σταματήσει να πατά σε δύο βάρκες, δίνοντας απάντηση προς τα που κινείται. Παραθέτει επίσης συνέντευξη του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, ο οποίος λέει ότι για τη Λάρνακα είναι υπόλογο το κράτος. Αλλού αναφέρεται στα θέματα της δικοινοτικής συνεργασίας κατά του εγκλήματος.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «’Ψαρεύει’ στα θολά ο ΟΗΕ» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να στηθεί σκηνικό διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος και γράφει για άγνωστες πτυχές της 15ης Ιουλίου 1974, όπως ξεδιπλώνονται από ιστορικά στοιχεία του Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου. Αλλού γράφει ότι έρχονται τα πάνω κάτω στα τέλη κυκλοφορίας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Η παιδεία δεν είναι λογιστικές πράξεις» και διατυπώνει το ερώτημα αν η παιδεία μετριέται με λογιστικές πράξεις και εξισώσεις ή με τις γνώσεις και την καλλιέργεια κουλτούρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης και δημοκρατικής εγρήγορσης. Επίσης γράφει ότι η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημερώνει την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Αμφιβολίες για τη νέα κίνηση για τους τίτλους ιδιοκτησίας» και γράφει ότι το Κτηματολόγιο ακόμη αναμένει τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία κυρίων μεταξύ των τραπεζών αναφορικά με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ζητά την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης γράφει ότι σώπασαν όλοι για το θέμα της κατασκευής λιμενίσκου για τη Γάζα στην Κύπρο.

«Το ρωσικό χέρι από Βαλκάνια έως την Κύπρο» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Καθημερινή», που γράφει ότι το θρίλερ που αναδύθηκε την Τετάρτη με την αποκάλυψη της «Κ» για την απόφαση της Αθήνας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες έφερε στην επιφάνεια πληροφορίες για τη στρατηγική του Κρεμλίνου από τα Βαλκάνια μέχρι την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σοβαρή αναστάτωση προκάλεσε το πέρασμα του Ντόναλντ Τραμπ από την Ευρώπη. Ακόμη αναφέρει ότι παραμένει η ένταση στην παιδεία.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» υπό τον τίτλο «’Καυτός’ Σεπτέμβρης» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι σε δύσβατο σταυροδρόμι για το Κυπριακό προβάλλει ο επί θύραις Σεπτέμβριος, καθώς αναμένονται καταλυτικές εξελίξεις, που ενδέχεται να καθορίσουν αμετάκλητα την πορεία του εθνικού προβλήματος. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο γλωσσάρι και γράφει ότι ζητείται λέξη και για την αλήθεια. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου του ΚΟΤ, που κάνει λόγο για καθυστερήσεις αναφορικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/07/2018 10:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: