Θα μπορούσε ο Αμερικανός πάστορας να εκτροχιάσει το μεγαλύτερο “ντιλ” της Τουρκίας;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μπορεί ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές ως όμηρος για να αναγκαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραδώσουν αλυσοδεμένο τον Ιμάμη Γκιουλέν στον Ταγίπ Ερντογάν, να εκτροχιάσει την αγοραπωλησία των αμερικανικών F-35, των τελειότερων μαχητικών στον κόσμο, στην Τουρκία;

Και όμως… Η απάντηση είναι θετική, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης του πρώτου αεροπλάνου, στο Fort Worth του Τέξας, την 21η Ιουνίου. Η παράδοση δεν είναι ακριβώς τέτοια, διότι το αεροπλάνο δεν θα απογειωθεί με προορισμό την Τουρκία. Μία παράγραφος στο συμβόλαιο αναφέρει ότι πρέπει να προηγηθεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στο αμερικανικό έδαφος, και εάν η Τουρκία σεβαστεί τους κανόνες και σταματήσει να επιτίθεται στην Αμερική, τότε το πρώτο F-35, θα πετάξει τον Σεπτέμβριο του 2019, στη χώρα του Ερντογάν.

Η Τουρκία προτείνει στη Ρωσία συμπαραγωγή των S-500, κατηγορεί τις ΗΠΑ για εκβιασμό

Βεβαίως, το αμερικανικό Κογκρέσο δείχνει να μην είναι έτοιμο για τούτη την τελετή, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, δείχνουν αποφασισμένοι για μία μεγάλη σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ευχόμενοι να ηττηθεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, μία πιθανή εξέλιξη μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα κτυπήματα εναντίον της τουρκικής οικονομίας, τα οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι είναι καθοδηγημένα από την Αμερική.

  • Το αμερικανικό δολάριο έχει γίνει ο εφιάλτης του κ. Ερντογάν, καθώς επηρεάζει δραματικά την τουρκική λίρα και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως οι εκλογές είναι πλέον «ανοικτές» σε κάθε ενδεχόμενο. Την ήττα του Τούρκου προέδρου εύχονται οι πάντες στην Ουάσιγκτον ελπίζοντας ότι ο/η διάδοχος του να είναι πιο συνετός/συνετή και να συνεργαστεί με την Αμερική. Όμως, διαβάζοντας τα πονήματα των αναλυτών, θα μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι είναι τόσο ποτισμένη με μίσος για την Αμερική και το Ισραήλ η τουρκική κοινωνία, που ακόμα και να χάσει τις εκλογές ο κ. Ερντογάν, η τουρκική πολιτική έναντι ης Αμερικής δεν θα αλλάξει.

Δεν είναι μυστικό ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές, που ηγούνται των προσπαθειών για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, θέλουν να εμποδίσουν την παράδοση του πρώτου F-35, πιστεύοντας πως έτσι θα σταλεί ένα ισχυρότατο μήνυμα στον Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό, έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τους και ζητούν από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντήσουν άμεσα το βασικό ερώτημα: εάν η Αμερική μπορεί να εμπιστευθεί την Τουρκία και τον Ερντογάν. Την απάντηση έδωσαν πολλές φορές τα μέλη του Κογκρέσου, που πεισματικά εναντιώνονται σε κάθε αγοραπωλησία αμερικανικού πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για τη διαρροή αμερικανικών πολεμικών μυστικών στη Ρωσία είναι υπαρκτές. Είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και οι παριστάμενοι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αυτό είναι το νομοσχέδιο της Γερουσίας που μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία

Η γερουσιαστής του Νιου Χαμσάιαρ Τζιν Σαχίν το είπε καλύτερα από τον καθένα:

  • “Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που σχεδιάστηκε για να κτυπήσει αυτά τα πολύ σημαντικά αεροσκάφη. Οι εταίροι του ΝΑΤΟ χρειάζονται αυτά τα F-35 για να αντισταθμίσουν τη ρωσική δραστηριότητα. Εμείς θα παραδώσουμε αυτή την τεχνολογία στο Κρεμλίνο αν παραχωρήσουμε στην Τουρκία αυτά τα αεροπλάνα», τόνισε.

Η κατηγορία είναι βαριά αλλά καθόλου αστήρικτη. Η αμερικανική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν έχει την παραμικρή διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι θα προστατευθεί η τεχνολογία των F-35. Οι κουβέντες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαίκ Πομπέο, ότι η τεχνολογία των F-35 είναι ασφαλής προκάλεσε θυμηδία.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορούν να δώσουν εγγυήσεις ότι η Τουρκία είναι ένας «καλός σύμμαχος». Το αντίθετο ναι. Οπότε, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και για την τύχη του πάστορα Μπράνσον και για την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν πάντα φήμες πριν από ένα μεγάλο γεγονός. Αν και βρισκόμαστε έξι μέρες πριν την παράδοση, όπως προβλέπει το συμβόλαιο, του πρώτου F-35 στην Τουρκία, δεν ακούστηκε καμία φήμη. Ο πάστορας είναι κλεισμένος στις φυλακές και το πρώτο τουρκικό F-35 καθηλωμένο στο Τέξας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παζαρεύει τώρα και S-500: Πότε θα παραλάβει η Τουρκία το πρώτο F-35;

Αμερικανοί γερουσιαστές καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: