Αμερικανοί γερουσιαστές καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία




Ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι, Ρότζερ Γουίκερ παρουσίασε μια διακομματική απόφαση στις 12 Ιουνίου η οποία καλεί τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει δράση κατά επτά κρατών συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, γύρω από την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.

«Οι ιδρυτές μας έκαναν την θρησκευτική ελευθερία ακρογωνιαίο λίθο της χώρας μας, και ο Πρόεδρος Τράμπ κουβαλά αυτή την κληρονομιά κάνοντας την θρησκευτική ελευθερία ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του. Αυτή η απόφαση είναι το προοίμιο για δράση σε μια περιοχή όπου κυβερνήσεις έχουν συχνά επιτεθεί στη θρησκευτική ελευθερία αντί να την προστατεύουν. Όταν τα κράτη λαμβάνουν μέτρα προς τη βελτίωση, όπως έχει κάνει το Ουζμπεκιστάν, θα πρέπει να βοηθούμε και να τονώνουμε τις προσπάθειές τους», λέει ο Γούικερ.
“Προσδιορίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία ως «Κράτη Ειδικής Παρακολούθησης για σκληρή παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών, το Καζακστάν για το εάν συνεχίσει να σκληραίνει τους περιορισμούς στην θρησκευτική ελευθερία», απόφαση 539, και καλούμε σε κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων υπεύθυνων για την κράτηση του Άντριου Μπράνσον, του Αμερικανού πάστορα που έχει φυλακιστεί στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016».
Η απόφαση καλεί επίσης για τον επαναπροσδιορισμό του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν ως «Κράτη Ιδιαίτερης Ανησυχίας» ώστε να απαγορεύεται η είσοδος πολιτών τους στις ΗΠΑ και να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε ιδιώτες που παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες και στις 7 προαναφερόμενες χώρες, καθώς επίσης και σε αυτονομιστές στην Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Κρίσιμη έκθεση για την Τουρκία
Στην «Διεθνή Έκθεση για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες για το 2017» που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ασκείται ιδιαίτερη κριτική στην Τουρκία.
Η έκθεση υπογραμμίζει πως από το 2011 η Γενική Γραμματεία Ιδρυμάτων (Βακουφίων) έχει δεχθεί 1.560 αιτήσεις από ιδρύματα θρησκευτικών μειονοτήτων με τις οποίες ζητούν αποζημιώσεις για κατεσχεμένες περιουσίες.
Σημειώνεται επίσης πως χιλιάδες ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν συνελήφθησαν ή απολύθηκαν από δημόσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης και της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Θεμάτων.
Η έκθεση ζητά επίσης την απελευθέρωση του Μπράνσον, που επίσης κατηγορείται για σχέσεις με τον Γκιουλέν και το εκτός νόμου PKK.

Πηγή: HurriyetDaily

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: