Αυτό είναι το νομοσχέδιο της Γερουσίας που μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Δεν έχουν περάσει πάρα ελάχιστα εικοσιτετράωρα από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία ο τελευταίος παρουσίασε στα μέσα της χώρας του ως τεράστια επιτυχία, και τα χαστούκια  από τους Αμερικανούς προς την Άγκυρα πέφτουν με ρυθμό καταιγιστικό.

Μέτα την ομιλία-κόλαφο κατά της Τουρκίας από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ήρθε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο της Γερουσίας που βάζει μπλόκο στην πώληση των F-35.

Το νομοσχέδιο που επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και την αποκλείει από την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροπλάνων, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία πριν από την 4η Ιουλίου. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των συστημάτων πυραυλικής Άμυνας S-400 από τη Ρωσία και περιλαμβάνει ένα τμήμα για την έξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.

  • “Ο Υπουργός Άμυνας θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ένα σχέδιο για τον αποκλεισμό της κυβέρνησης της της Τουρκίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, και να συμπεριληφθεί στις βιομηχανικές και στρατιωτικές πτυχές του προγράμματος”, αναφέρει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να παραχωρηθούν αεροσκάφη στην Τουρκία μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση.

Το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, που έγινε τη Δευτέρα. Από αυτή τη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο των δύο χωρών για την κατάσταση στη Συρία, αλλά αποκαλύπτεται ότι τα αγκάθια είναι πάρα πολλά και βάζουν σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών

Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου με περισσή υπεροψία δήλωσε με σιγουριά μετά τη συνάντηση και διακήρυξε ότι η αγορά των αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία θα προχωρήσει αυτό το μήνα όπως είχε προγραμματιστεί, και ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στη χώρα του να αγοράσει τους S-400. Τώρα αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν καθόλου την ίδια άποψη και ο κύριος Τσαβούσογλου ή δεν κατάλαβε ή, το πιθανότερο, ψευδόταν στους ψηφοφόρους του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο δηλώνει ρητά ότι η αγορά των S-400 είναι αξιόποινη σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω διολίσθηση της Τουρκία προς τη Ρωσία “θα υποβαθμίσει τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών, και θα υπονομεύσει τη λειτουργικότητα της συμμαχίας”.

  • Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που συνδύαζε την πώληση του F-35 με την αγορά S-400 από σύμμαχο του ΝΑΤΟ ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 25 Μαΐου. Επομένως, φαίνεται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ότι η ρήτρα κυρώσεων για τα F-35 θα παραμείνει στο τελικό νομοσχέδιο όταν θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη με αμφότερα τα τμήματα του Κογκρέσου και είναι πιθανό ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να το εγκρίνει.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ μιλώντας στο think tank Heritage Foundation είπε : «Είναι σαφές ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά συστημάτων S-400, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ.”

Οι κινήσεις για αντίποινα κατά της Τουρκίας, εξ αιτίας ενός μεγάλου κατάλογου “εχθρικών κινήσεων” κατά της Αμερικής φαίνεται ότι δρομολογείται εδώ και καιρό μέσα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και οι προειδοποιητικές βολές υπήρξαν πριν από αρκετούς μήνες.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση που έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην κοινή γνώμη της Αμερικής είναι η διαχείριση από της πλευράς της Τουρκίας της υπόθεσης του πάστορα Αντριου Μπράνσον που παραμένει προφυλακισμένος με κατηγορίες για υποτιθέμενη συμμετοχή του στο κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν και για σχέσεις με τους “τρομοκράτες”, όπως χαρακτηρίζουν, τους αντάρτες του PKK.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Μπράνσον θεωρείται από τους Αμερικανούς εξαιρετικά αμφισβητούμενο και πολλοί πιστεύουν ότι κρατείται ως όμηρος από την τουρκική κυβέρνηση που επιθμεί να εκβιάσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Το Κογκρέσο δεν θα ανεχτεί τις προσπάθειες οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών για πολιτική επιρροή”, σημειώνει το νομοσχέδιο, αναφερόμενο στον Μπράνσον.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Οι Αμερικανοί αποχαιρέτησαν τον Τσαβούσογλου με προειδοποιήσεις και ύμνους στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: