Η Τουρκία προτείνει στη Ρωσία συμπαραγωγή των S-500, κατηγορεί τις ΗΠΑ για εκβιασμό




Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τζανικλί χαρακτήρισε εκβιασμό την απαίτηση των ΗΠΑ να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu Ajansı (Ανατολή).

«Τέτοιου είδους απαίτηση , υπερβαίνει τα όρια των οιωνδήποτε κανόνων της διπλωματίας και των εμπορικών σχέσεων. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου όρου είναι μη αποδεκτή. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί εκβιασμός» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Τζανικλί δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία « τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της και αναμένει από τις ΗΠΑ « την έγκαιρη παράδοση των μαχητικών F-35».

Νωρίτερα η εφημερίδα Defense News είχε γράψει ότι η Ουάσιγκτον, παρά την δυσαρέσκεια της με την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα S-400, δεν προέβη σε καμία μεταβολή των σχεδίων της να παραδώσει στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35.

Γιατί η Άγκυρα θέλει τους S-400: Βρετανός αναλυτής εξηγεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Την Τετάρτη ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους, μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον είπε ότι «η απόκτηση των S-400 δεν θα ωφελήσει την Τουρκία» και πως οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν να μην αποκτήσουν οι Τούρκοι S-400». Ωστόσο παρά τις προειδοποιήσεις αυτές «το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται πως δεν έχει σχέδια για να εμποδίσει την Τουρκία και να μη της παραδώσει το πρώτο F-35, η να της επιβάλει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά την χρήση τα βάσης Λιούκ»

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης , η Τουρκία πρότεινε στην Ρωσία να διοργανώσουν κοινή παραγωγή των πιο προηγμένων συστημάτων S-500.

14/06/2018 17:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ TASS
Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: