Εξελίξεις μετά το ύπουλο παιχνίδι των Σκοπίων: Δύο συναντήσεις Κοτζιά με Ντιμιτρόφ και Νίμιτς




Οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα συναντηθούν και πάλι, προς το τέλος της εβδομάδας, παρουσία του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το ραντεβού έχει συμφωνηθεί και οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, οι συναντήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Οι δύο κυβερνήσεις αναγκαστικά πλέον στρέφονται προς τις προτάσεις του κ. Μάθιου Νίμιτς, αφού έχει απορριφθεί το τελευταίο πυροτέχνημα των Σκοπιανών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον, θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αύριο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση γίνεται μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή από την πλευρά των Σκοπίων ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό υπάρχει και το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”.

Μάλιστα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να το υιοθετήσει λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί το όνομα αυτό για όλες τις χρήσεις. Οι διαρροές και οι δηλώσεις των Σκοπιανών προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας.

Αδιέξοδο στο Σκοπιανό: Επιστροφή ολοταχώς στις πέντε προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι βασικές προϋποθέσεις για την λύση είναι ένα όνομα για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων. Όσον αφορά το όνομα θα πρέπει να περιέχει μόνο γεωγραφικό η χρονικό προσδιορισμό κι επανέφερε στο τραπέζι μόνο τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Νίμιτς.

Η συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ίσως δεν είναι άσχετη και με την τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου Πενς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

HELLAS JOUR

 

Τι σημαίνει η αμερικανική ανάμειξη στο Σκοπιανό; Γιατί στράφηκαν στο Μαξίμου και όχι στα Σκόπια;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: